Video Europa de Sud, sătulă de turiști: „Plecați acasă!”. Cum luptă destinațiile populare împotriva supraturismului

0
Publicat:

În sudul Europei, Roma, Barcelona și Atena se confruntă cu o revoltă locală împotriva turismului excesiv. Localnicii, nemulțumiți de creșterea prețurilor locuințelor, seceta acută și aglomerarea străzilor, protestează folosind pistoale cu apă și autocolante pentru a trimite turiștii acasă.

Turiștii sunt îndemnați să plece acasă - Foto Turism Analitica GRUP
Turiștii sunt îndemnați să plece acasă - Foto Turism Analitica GRUP

După o pauză binevenită din cauza pandemiei, turiștii au revenit și provoacă nemulțumire în Spania, Italia, Portugalia și Grecia. Localnicii și activiștii protestează împotriva turismului excesiv, care duce la creșterea prețurilor locuințelor, accelerează gentrificarea (n.r. procesul de înlocuire a locuitorilor originali cu  locuitori cu venituri mai mari) și agravează problema secetei, consumând mai multă apă decât rezidenții, scrie POLITICO.

Înarmați cu pistoale cu apă, localnicii le spun turiștilor să plece acasă.

Guvernele din sudul Europei sunt reticente în a implementa măsuri durabile pentru a gestiona impactul turismului, care este esențial pentru economiile lor, reprezentând între 6 și 11,3% din PIB. După doi ani de stagnare din cauza pandemiei, turismul a revenit cu forță, contribuind la creșterea economică a Spaniei, Portugalei și Greciei, care au înregistrat rate de creștere a PIB-ului de peste 2% în 2023, comparativ cu 0,5% la nivelul UE.

Revin în forță campaniile împotriva turismului excesiv

Ceea ce vedem în mass-media este ceea ce am început să vedem chiar înainte de pandemie.Deja atunci, am văzut o mișcare și proteste împotriva turismului în destinații, și le vedem revenind”, a declarat  Sandra Carvão, director de informații de piață, politici și competitivitate la agenția pentru turism a Organizației Națiunilor Unite, potrivit sursei citate.

La sfârșitul lunii iulie, aproximativ 20.000 de activiști anti-turism s-au adunat în Palma de Mallorca, cerând reformarea modelului turistic care, spun ei, dăunează Insulelor Baleare.

În 2023, numărul turiștilor pe aceste insule a crescut la 14,4 milioane, deși populația locală este de doar 1,2 milioane.

În Barcelona, activiștii au stropit vizitatorii străini cu pistoale cu apă în cadrul unui protest de mai mică amploare, un gest criticat de ministrul turismului spaniol. În Spania, au apărut autocolante și graffiti care denunță turiștii, cunoscuți local sub termenul depreciativ „guiris”, pentru nerespectarea legilor și culturii locale.

Proteste similare împotriva turismului au avut loc în această vară în orașe din Spania, inclusiv în Madrid, Malaga, Granada și Alicante. În afara Spaniei, zone turistice precum Portugalia, Italia și Grecia s-au confruntat cu proteste de diferite grade.

Orașele testează măsuri diverse pentru combaterea supraturismului

Orașele europene implementează măsuri variate pentru a controla turismul excesiv: de la amenzi, taxe la interdicții, cu rezultate mixte.

Printre regulile introduse se numără interdicții de selfie-uri în Portofino, restricții de acces pe treptele din Roma, interzicerea navelor de croazieră mari în Dubrovnik și Santorini, și interzicerea de a purta papuci flip-flop în Cinque Terre.

În Veneția, taxa de intrare de 5 euro a stârnit proteste, localnicii considerând că orașul s-a transformat într-un parc tematic. În Barcelona, primarul a anunțat interzicerea închirierilor pe termen scurt până în 2028 pentru a combate criza locuințelor, iar măsuri similare au fost adoptate și în Insulele Canare, Berlin și Lisabona.

Conform lui Carvão, o strategie eficientă în turism trebuie să găsească un echilibru între impactul economic, social și de mediu. De asemenea, trebuie să țină cont de cererea turistică și de capacitatea destinației de a o gestiona, inclusiv dimensiunea orașului, infrastructura și resursele disponibile. Carvão a menționat Amsterdam ca un exemplu de succes în gestionarea turismului.

Orașul, cunoscut ca centrul petrecerilor din Europa, a interzis fumatul de iarbă în cartierul roșu și a lansat o campanie „stay-away” pentru a descuraja tinerii britanici care vin doar pentru distracție. Recent, Amsterdam a introdus și o interdicție pentru construcția de noi hoteluri.

În contrast cu destinațiile care impun reguli stricte turiștilor, unele orașe adoptă o abordare mai deschisă. De exemplu, Copenhaga stimulează comportamentele ecologice prin recompense. Turiștii care folosesc bicicleta, mijloacele de transport în comun sau participă la curățarea orașului pot primi de la o cafea gratuită până la bilete de muzeu fără cost.

Strategia trebuie să fie compusă din trei aspecte. Aveți nevoie de date privind circulația, de guvernare prin ascultarea activă a locuitorilor, iar al treilea aspect este o combinație de politici diferite”, a declarat Carvão.

Cele mai populare destinații turistice sunt în Europa

Europa domină clasamentul global al destinațiilor turistice, cu Franța, Spania, Turcia, Grecia, Italia, Germania și Austria în top 10 cele mai vizitate țări din lume. Pe lista se mai regăsesc doar Statele Unite, Japonia și Thailanda.

Turcia a înregistrat cea mai mare creștere de vizitatori față de 2019, cu un salt de 73% în numărul turiștilor în 2023. Franța și Spania continuă să fie cele mai populare destinații pentru vacanțe, atrăgând fiecare peste 70 de milioane de vizite, în timp ce Turcia ocupă locul trei, cu peste 45 de milioane de vizite în ultimele 12 luni.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite