De ce ne întoarcem stresaţi din vacanţă şi care sunt primii paşi către un sejur fără griji

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Concediul ar trebui să fie o perioadă relaxantă, momentul în care scăpăm de griji, însă cei mai mulţi dintre noi se întorc din vacanţă mai obosiţi şi mai stresaţi decât erau înainte să plece.

Vacanţele, perioadele de odihnă din an, sunt, în unele cazuri, foarte obositoare. Potrivit unui studiu realizat recent de  o echipă de oameni de ştiinţă din Marea Britanie, sponsorizat de instituţia financiară Nationwide Building Society, una din patru persoane se întoarce din concediu mai obosită decât era înainte să plece.

Cercetarea, realizată pe un eşantion de 2.000 de persoane, a scos la iveală că printre cele mai mari griji ale călătorilor este depăşirea bugetului de vacanţă. În plus, şi întârzierile avioanelor, pierderea unui zbor, rătăcirea bunurilor personale şi asigurarea medicală, care ar trebui să acopere orice probleme medicale neprevăzute, îi fac pe turişti să îşi încreţească frunţile .

Studiul a mai determinat şi că femeile se stresează mult mai mult decât bărbaţii.

Neuropsihologul doctor David Lewis, de la cabinetul de consultanţă în cercetare Mindlab International, a declarat că stresul apare deseori din cauza aşteptărilor nerealiste ale călătorilor. „Grijile nu dispar pur şi simplu pentru că stai la soare. De fapt, când nu poţi să îţi ocupi mintea cu lucrurile la care de gândeşti în mod obişnuit, creierul tău devine preocupat de altele, cum ar fi problemele cu banii. Prin antrenarea în alte activităţi, prin învăţarea câtorva fraze în limba ţării în care călătoreşti sau prin explorarea culturii acesteia poţi evita acest stres”, sfătuieşte Lewis. 

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite