Cum se îmbrăcau piloţii şi stewardesele în anii ‘ 30 şi ce mari case de modă le croiau uniformele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uniforme Air France / FOTO Air France

Uniformele însoţitorilor de zbor au fost introduse la sfârşitul anilor 1920 pentru a da un plus de autoritate personalului de zbor. Uniformele echipajului de zbor Air France au suferit mai multe modificări de-a lungul timpului pentru a se adapta tendinţelor în modă devenind o marcă a designului şi a eleganţei franceze.

Air France a prezentat colecţia sa de uniforme vintage din anii '30 şi până în prezent. Creatori de modă renumiţi precum Christian Dior, Cristobal Balenciaga şi Christian Lacroix şi-au adus de-a lungul timpului aportul la crearea unei colecţii unice ce reprezintă istoria companiei şi a modei secolelor 20 şi 21.

Cele mai vechi uniforme din colecţia companiei au fost folosite începând cu anul 1933. Sunt uniforme de barman folosite pe zborurile private ce aveau în acea perioadă restaurante şi baruri de lux la bord.

Costumele folosite în anii '40 şi '50 au fost inspirate de uniformele armatei franceze şi din cele ale Crucii Roşii, aparţinând caselor de modă Georgette Renal şi Georgette de Treze.

Uniforme Air France / FOTO Air France

Odată cu apariţia avioanelor cu reacţie Boeing B707 şi Caravelle, compania a introdus o nouă serie de uniforme, mai uşor de purtat, dar care nu sacrificau eleganţa. Acestea au fost create de nimeni altul decât celebrul designer Christian Dior. Astfel, începând cu 1963, la bordul avioanelor Air France putea fi admirată rochia albastru-deschis, purtată cu o curea lată, pentru varianta de vară.

Uniforme Air France / FOTO Air France

Uniforma de iarnă era croită din material „albastru Marceau“, iar aspectul arhitectural al jachetei era contrastat de flexibilitatea fustei. Anul 1963 marchează ridicarea interdicţiei căsătoriei însoţitoarelor de zbor.

Cristobal Balenciaga i-a urmat lui Dior în galeria marilor designeri ce au creat pentru Air France, într-un set de uniforme ce includeau pentru prima dată şi accesorii asortate: o geantă şi o pereche de mănuşi albe. Cristobal Balenciaga a creat costumul de iarnă în culoarea bleumarin, culoare emblematică până în zilele noastre pentru Air France.

Uniforme Air France / FOTO Air France

Au urmat modele din anii 1978 şi 1987 create de casele de modă Louis Feraud şi Carven, iar în 2005, compania a introdus o rochie semnată de casa de modă Christian Lacroix.

Uniforma este folosită şi în prezent. Christian Lacroix a încercat să creeze mai mult decât o uniformă, având mai mult de 100 de piese ce pot fi combinate. Culoarea de baza a rămas albastru navy cu câteva accente de culoare. 

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite