Video Cheile Cernei, cea mai spectaculoasă strâmtoare din Munții Poiana Ruscă. Soarta locului emblematic al pădurenilor
0Râul Cerna din Hunedoara formează cele mai spectaculoase chei din Munții Poiana Ruscă, însă oamenii au contribuit la poluarea rezervației, cu gunoaie, chiar într-unul dintre cele mai admirate locuri străbătute de ape.
Până în urmă cu 11 ani, când a fost finalizată șoseaua de pe valea Cernei din Hunedoara, drumurile anevoiase spre satele comunei Lunca Cernii de Jos erau străbătute rar de turiști.
Localnicii de la poalele Munților Poiana Ruscă trăiau într-o mai mare izolare decât cea oferită în prezent de cei peste 50 de kilometri ai distanței de cel mai apropiat oraș, Hunedoara, pe care o străbăteau coborând prin valea înconjurată de munți acoperiți cu păduri.
Cheile Cernei, rezervația puțin știută din vestul României
Noua șosea de pe 30 de kilometri de pe valea Cernei a oferit ocazia călătorilor de a vedea câteva dintre locurile spectaculoase din Ținutul Pădurenilor. Unul dintre acestea sunt Cheile Cernei, o rezervaţie naturală cu o suprafaţă de două hectare, greu accesibilă datorită reliefului său.
Accesul spre Cheile Cernei din Hunedoara se face pe un drum forestier de la marginea satului Hășdău și este marcat de locul numit „Bolta Apei” (video - Adevărul), unde râul și-a făcut loc printr-o spărtură în peretele unui deal, creând o punte naturală ce poate fi străbătută la pas.
De la bolta apei, poteca prin Cheile Cernei continuă vreo 200 de metri, apoi călătorii sunt nevoiți să își continue drumul prin apa care curge repede, strecurându-se printre versanții abrupți, cu înălțimi de sute de metri.
Cheile Cernei au o lungime de peste şase kilometri, iar deasupra lor, urcă șoseaua Hunedoara - Toplița - Lunca Cernii de Jos, până deasupra intrării în apelor în chei.
Aici, drumul trece printr-un tunel construit în anii ‘60 și coboară apoi în Lunca Cernii de Jos și în cătunele din vecinătatea satului. Un mic loc de popas a fost amenajat în apropierea tunelului, iar numeroși turiști opresc aici pentru a admira priveliștea.
În ultimii ani, locul de popas a ajuns însă un focar de mizerie.
„Multă lume vine aici pentru a scăpa de tot felul de gunoaie, de la cauciucuri uzate, la mobilier și electrocasnice. Le aruncă de pe marginea drumului, în râpa care dă spre Cheile Cernei. Oamenii nu țin cont de frumusețea locului sau de faptul că este o rezervație a naturii”, se plânge un localnic din satul Negoiu, apropiat Cheilor Cernei.
Odată aruncate pe versant, gunoaiele pot fi greu adunate, deoarece panta este abruptă. Unele obiecte mai mari s-au rostogolit zeci de metri în vale, oprindu-se la trunchiurile copacilor. Diferența de nivel dintre șosea și râu este de peste 200 de metri.
Râul Cerna din Hunedoara, emblema Ținutului Pădurenilor
Râul Cerna din Hunedoara izvorăşte din Munţii Poiana Ruscă, străbate mai multe sate din Ţinutul Pădurenilor, alimentează Lacul Cinciş şi traversează Hunedoara de la un capăt la celălalt, iar la 15 kilometri de municipiu se revarsă în Mureş.
Apele repezi ale Cernei scaldă ţinuturile Hunedoarei pe o distanţă de peste 70 de kilometri, coborând de la 1.200 de metri altitudine, din mijlocul sălbăticiei Munţilor Poiana Ruscă, în lunca Mureşului.
Cea mai atractivă porţiune a traseului râului Cerna se află în amonte de Lacul Cinciş, unde râul străbate mai multe sate pitorești din Ținutul Pădurenilor: Lunca Cernii de Jos, Hășdău, Dăbâca și Toplița.
Între Toplița și Teliuc, râul și afluenții săi au format Lacul Cinciș (video), al cărui baraj construit la începutul anilor ‘60 se află la circa zece kilometri de municipiul Hunedoara.