Video Lacul Cinciș, „litoralul de la munte” transformat complet în 60 de ani. Ce s-a ales de vila ridicată pentru Ceaușescu VIDEO
0Șase decenii au trecut de la înființarea Lacului Cinciș din Hunedoara, al cărui baraj a fost inaugurat în 1964, pe valea Cernei. Ambele maluri ale sale au trecut prin transformări radicale.
în anii ‘60, amenajarea hidrotehnică de pe râul Cerna a transformat radical înfățișarea.
Satele Cinciș și Cerna și cătunele învecinate lor din valea Cernei din Hunedoara au fost înghițite de ape, locuitorii lor fiind strămutați în noul sat Cinciș-Cerna, iar malurile noului lac de acumulare au devenit, cu timpul, locuri de agrement, chiar dacă nu dispuneau de locuri e cazare suficiente.
Sărbătorile de pe malul Lacului Cinciș
Vara, mii de hunedoreni își petreceau sfârșiturile de săptămână cu cortul, pe malul lacului Cinciș (video), unde fostele grădini și pășuni de pe țărmul drept al apei au devenit locuri de campare.
Cele mai aglomerate zile din an erau în preajma zilei de 15 august - Sărbătoarea Sfintei Maria (Adormirea Maicii Domnului), care însă pentru regimul comunist avea și o altă însemnătate.
În 15 august era celebrată Ziua Siderurgistrului, iar cum Hunedoara era un oraș muncitoresc, dezvoltat în jurul combinatului siderurgic, mii de localnici erau invitați la serbările organizate pe malul Lacului Cinciș. Numeroși mineri petreceau și ei pe malul Lacului Cinciș de Ziua Minerului, celebrată în fiecare an la 6 august.
În ultimii ani, niciuna din cele două sărbători muncitorești nu a mai avut loc pe malul lacului.
Lacul Cinciș, „litoralul de la munte”
În trecut, oamenii ajungeau pe malul Lacului cu autobuzele care circulau pe șoselele Hunedoara - Teliuc - Cinciș, construită în anii ‘60, și de la Ghelari localitatea minieră aflată la circa șapte kilometri, iar la sosire primul lor gând al lor era căutarea unui loc cât mai bun de a-și întinde corturile.
Cei mai norocoși găseau cazare la motelul Cinciș - în trecut al Oficiului Județean de Turism (OJT), la complexul Casa Albă - al combinatului, în campingul cu căsuțe al OJT ori în bazele de agrement ale Întreprinderii de Construcții Hunedoara (ICSH) ori ale Sucursalei miniere Rusca, de care aparțineau minele Teliuc și Ghelari din Hunedoara.
Corturile au fost, însă, ani în șir baza turismului pe malul Lacului Cinciș din Hunedoara.
„N-au trecut nici 24 de ore şi iată-i pe expediţionari la câteva sute de kilometri de Bucureşti, de casele şi de părinţii lor. Sunt pe malul Lacului Cinciş. Corturile sunt instalate, mâncarea fierbe în cratiţile de pe vatră, împrejur este linişte şi pace şi-i atât de frumos încit îţi vine să spui că numai aici şi astfel, ca expediţionar, ar trebui să-ţi petreci toate zilele vieţii tale”, informa revista Cutezătorii, în 1984.
În anii ‘70, autoritățile din Hunedoara propuneau construcția unor blocuri pentru a-I găzdui pe turiști sau punerea la dispoziție a curselor regulate Hunedoara - Lacul Cinciș, pentru a-i duce pe muncitori, la ieșirea din schimb, pe malul lacului.
La Casa Albă, turiștii găseau un bazin, un mic teren de fotbal și popicăria dată în folosință în 1978.
La motelul Cinciș, puteau face baie într-un mic ștrand, iar pe țărmul opus găseau o bază sportivă de caiac-canoe. La sfârșit de săptămână, puteau ieși în largul apei cu vaporașul ori cu bărcile de închiriat, iar pescarii aveau numeroase locuri pentru a-și satisface pasiunea.
„În lacul de acumulare de la Cinciş, din munţii Poiana Ruscăi, şi în lacurile alpine Tăul Agăţat și Tăul de sub Piatra Bucurel au fost deversaţi peste o jumătate de milion puieţi de păstrăvi”, informa, în 1969, Viața Economică.
Vila lui Ceaușescu, ascunsă de pădure
În zilele sărbătorilor muncitorești, berea Hațegana și un sortiment al acesteia - berea Cinciș, produse la fabrica de bere din orașul Hațeg, erau extrem de căutate, iar stocul de bere oferită muncitorilor se epuiza repede.
Concursurile sportive, de alergare între motel și Casa Albă și de orientare turistică, cu câștigători premiați de întreprinderi, atrăgeau și ele sute de participanți.
Chiar și lui Nicolae Ceaușescu i-a fost rezervată o casă de odihnă, în cazul în care ar fi dorit să viziteze „litoralul de la munte”, așa cum era numită zona de agrement. În spatele Casei Albe a fost ridicată o clădire mai puțin accesibilă localnicilor: fosta vilă destinată găzduirii președintelui României comuniste.
Viorel Răceanu, fostul primar al Hunedoarei din anii regimului comunist, declara că Nicolae Ceauşescu s-a cazat de două ori în vila de protocol a Casei Albe.
Oaspeţii complexului erau, însă, cel mai adesea, activiştii de partid, sportivii veniţi în cantonamente şi oamenii din conducerea combinatului siderurgic. În ultimii ani, vila de protocol nu a mai fost folosită, iar pădurea crescută în jurul ei a ascuns-o aproape complet.
Transformarea după 1990 a lacului Cinciș
Zona Lacului Cinciș a trecut printr-o nouă etapă de transformare de la mijlocul anilor ‘90, când numeroase terenuri de pe malul apei au devenit proprietăți private, în urma împroprietăririlor făcute de primăria comunei Teliucu Inferior.
De atunci a început construcția primelor vile pe malul drept al apei, iar cu timpul numărul caselor de vacanță a tot crescut, în timp ce terenurile libere, folosite în trecut ca locuri de campare, s-au diminuat.
În ultimii ani a crescut și numărul pensiunilor și al locurilor de cazare pentru turiști, însă numărul oaspeților care rămân peste noapte pe malul Lacului Cinciș s-a mai diminuat față de cel din deceniile trecute.
Șoseaua din anii ‘60 a rămas nemodernizată pe sectorul de șapte kilometri ce traversează malul drept al lacului, în schimb, satul de vacanță al Lacului Cinciș a fost racordat recent la rețeaua de canalizare.
În cele șase decenii de la înființarea Lacului Cinciș și țărmul stâng a trecut prin transformări vizibile. Pădurea crescută din anii ‘60 acoperă acum complet malurile apei, folosite în trecut ca locuri de pășunat sau ocupate de gospodăriile unor cătune ca Tătăuș și Baia Craiului, din care au mai rămas câteva case.
Și zona din amonte a lacului Cinciș, unde se află ruinele celor două biserici din Baia craiului, abandonate din anii ‘60, s-a schimbat. Aici s-au format mai multe insule, datorate aluviunilor aduse de ape.