Care sunt cele mai sigure locuri din avion

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studiile arată că locurile din spatele avionului sunt cele mai sigure FOTO Shutterstock
Studiile arată că locurile din spatele avionului sunt cele mai sigure FOTO Shutterstock

Deşi mulţi consideră că locurile situate pe partea aripilor unei aeronave sunt cele mai sigure, pentru că în acea zonă avionul este mai „puternic“, alţii sunt de părere că cele mai bune locuri sunt cele aflate în partea din spate a unui avion. Iar această teorie este susţinută de o serie de studii, unul dintre ele fiind citat într-un documentar recent.

Producătorii documentarului „ The Crash“ au ales un Boeing 727 pe care l-au echipat cu aparate de filmat, senzori şi manechine de testare a impactului, şi au rovocat prăbuşirea aeronavei în deşertul Sonoran din Mexic.

În urma impactului cu solul, partea din faţă a avionului şi primele 11 rânduri de locuri, de obicei cele rezervate pentru clasa I, au fost cele mai avariate, potrivit „ The Telegraph“. Experţii au ajuns la concluzia că niciunul dintre pasagerii de la clasa I nu ar fi supravieţuit, dar 78% din ceilalţi călători ar fi trăit, şansele lor fiind mai mari cu cât locurile lor erau poziţionate mai în spate.  În uma studiului s-a înregistrat o scădere în numărul cererilor pentru locurile la clasa I.

Deşi analiza unui singur accident aviatic nu este decisivă, concluziille au sprijinit un studiu realizat de Popular Mechanics în 2007. Publicaţia a examinat toate accidentele aviatice din 1971  şi a constat că rata de supravieţuire a fost de 69% pentru cei care ocupau locuri în spatele avionului, de 56% pentru cei aflaţi pe partea aripilor ş numai 49% pentru aceia din primele rânduri.

În ciuda acestor cercetări, două dintre cele mai mari companii de fabricare a aeronavelor insistă că nu există dovezi concludente care să ateste acest lucru.

Un loc este la fel de sigur ca oricare altul, mai ales dacă stai ghemuit“, a delcarat purtătorul de cuvânt al companiei Boeing.  

Studiul de anul trecut din Mexic a analizat şi acest aspect, al poziţiei corpului în timpul unei prăbuşiri. Aşa că pe acelaşi rând de scaune au fost aşezate trei manechine: unul purta centură de siguranţă şi era ghemuit, unul avea centură, dar stătea normal, iar al treilea manechin eera aşezat normal şi fără centură. Specialiştii au declarat că cel care nu purta centura era singurul destinat pieirii.  

Cele mai frecvente cauze de accidentare într-un avion sunt atunci când aeronava este zguduită de turbulenţe, iar pasagerii nu se află pe locurile lor sau nu au centurile de siguranţă.

Reprezentanţii de la Airbus au avut cam acelaşi răspuns cu al rivalului lor, adăugând că „cel mai sigur avion e acela care nu se prăbuşeşte şi care este bine întreţinut“. 

Contrar părerilor majorităţii, că după un accident aviatic nu poţi supravieţui, oanaliză efectuată de guvernul american a accidentelor aviatice dintre anii 1993 şi 2000, în care au fost implicate 53.487 de persoane, a arătat că peste 90% din pasageri au supravieţuit. Aşadar, se poate presupune  că locurile aproape de ieşire sunt mai sigure?

Această teorie este susţinută de cei de la Universitatea Greenwhich, care susţin că cei care ocupă locurile aflate la mai mult de şase rânduri distanţă de o uşă de ieşire au şanse mai mici de supravieţuire.

Concluzii

Riscul de a muri în urma unui zbor cu avionul sunt mici, de unu la 4,7 milioane, potrivit site-ului planecrashinfo.com. Indicat este să ca de fiecare dată să alegem un loc la clasa economică, la geam (pentru a evita rănirea în cazul căderii bagajelor), la numai câteva rânduri de ieşire şi să purtăm centura.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite