Avertisment de călătorie: nu vă îmbolnăviți în Grecia, căci n-are cine vă trata. Turiști din plin, medici mai deloc

0
Publicat:

Mai multe persoane au murit în Grecia, din cauza întârzierii ambulanțelor. Printre victime se numără inclusiv o femeie însărcinată și copilul ei nenăscut. Insulele idilice ale Greciei sunt pline de turiști, dar sistemul lor medical e depășit.

În insula Kos trăiesc permanent 40.000 de locuitori și vin un milion de turiști. FOTO: Pixabay
În insula Kos trăiesc permanent 40.000 de locuitori și vin un milion de turiști. FOTO: Pixabay

Moartea unei adolescente însărcinate și a copilului ei nenăscut sunt doar două din cel puțin nouă decese care puteau fi prevenite în Grecia în această vară, din cauza penuriei cronice de personal de ambulanță și de asistență medicală, chiar înainte ca țara să fie asediată de incendiile puternice, se arată într-o analiză Politico.

Unele spitale insulare nu au medici generaliști permanenți, bazându-se în întregime pe un ciclu de acoperire pe termen scurt, completat de personal de pe continent, ademenit de stimulente financiare.

Serviciile de ambulanță sunt într-o stare și mai proastă. Pe multe insule din Ciclade și arhipelagul Dodecanez, doar o ambulanță este disponibilă 24 de ore pe zi. Această problemă nu este exclusivă pentru insule; în Atena funcționează în jur de 50 de ambulanțe, în loc de cele 85 până la 90 de care sunt necesare.

„Trebuie să reproiectăm serviciul de ambulanță de la zero, deoarece există lacune uriașe în toată țara”, a declarat Giorgos Mathiopoulos, președintele serviciului grec de ambulanță de urgență (EKAV), pentru POLITICO.

Costul vieții pentru medici în insule, insuportabil

Marea majoritate a centrelor de asistență medicală din micile insule din Marea Egee se luptă să facă față, deoarece numărul limitat de medici trebuie să fie de gardă în fiecare zi.

Dar chiar și acolo unde statul decide să angajeze mai mulți medici, specialiștii refuză să se mute în insule, unde costul vieții a devenit insuportabil din cauza creșterii turismului.

„Am trimis mai mulți medici din restul țării în insule pentru a acoperi nevoile sezonului”, a spus Mathiopoulos. „Colegii noștri sunt nevoiți să-și reducă vacanțele de vară pentru asta, dar acestea sunt, evident, doar improvizații.”

Tânără decedată după ce ambulanța a întârziat 5 ore

În iunie, o femeie de 63 de ani de pe insula Kos a murit în spatele unei autoutilitare, în timp ce era transferată la spitalul local după ce s-a prăbușit, în timp ce singura ambulanță a insulei era ocupată, răspunzând la o altă urgență.

Unsprezece persoane sunt obligate să lucreze pe o ambulanță 24 de ore din 24 /7 zile din 7. Kos, o insulă cu 40.000 de locuitori permanenți, care găzduiește peste un milion de turiști în timpul verii, are trei ambulanțe noi, dar poate opera doar una, întrucât are doar 10 paramedici, doi dintre ei pensionându-se.

La câteva zile după acest incident, o tânără de 19 ani, însărcinată în opt luni, a murit într-o suburbie a Atenei, în timp ce aștepta de peste cinci ore o ambulanță și făcuse aproximativ 20 de apeluri la urgențe. Și copilul ei nenăscut a murit.

De atunci, au fost dezvăluite încă cel puțin șase cazuri de persoane care au murit în toată țara din cauza lipsei transportului medical.

Pe insula Lesbos, o femeie de 78 de ani și-a pierdut cunoștința în timp ce înota. Paramedicii au sosit două ore mai târziu la fața locului, doar pentru a descoperi că inima i s-a oprit.

Improvizații nu soluții

Răspunzând criticilor din ce în ce mai mari după aceste decese ce puteau fi prevenite, guvernul a trimis pompieri, personal militar și șoferi ai autorităților locale pentru a ajuta cu lipsa de personal în zonele turistice.

Serviciul de ambulanță și medicii protestează împotriva deciziei, numind-o „căutare neștiințifică de soluții rapide”.

Aceștia susțin că desfășurarea personalului neinstruit în situații de urgență s-ar putea dovedi a fi periculoasă pentru pacienții care au nevoie de tratament la locul incidentului.

Parlamentul grec a adoptat amendamentul pentru desfășurarea de urgență a pompierilor și a personalului militar pe 27 iulie, în timp ce pompierii se luptau cu incendiile grave care ardeau în Grecia, care s-au extins chiar și la un depozit militar.

„Este aceasta Grecia a reformistului (prim-ministrul Kyriakos) Mitsotakis?” a declarat şeful grupului parlamentar al principalului partid de opoziţie Syriza, Sokratis Famellos. „Este aceasta Grecia 2.0? Împrumutați pompieri, soldați și alt personal, plasați-i în EKAV care nu are salvatori și șoferi? Este aceasta modernizare?”

Guvernul spune că mutarea nu urmărește să ofere o soluție pe termen lung la problema lipsei de personal, ci să salveze vieți în timpul sezonului turistic aglomerat.

Promisiunile guvernului - 10.000 de medici

Premierul conservator Kyriakos Mitsotakis a fost reales pe 25 iunie, după ce a promis că va reforma sistemul național de sănătate ca prioritate. El a promis că va angaja aproximativ 10.000 de lucrători din domeniul sănătății, inclusiv 800 de șoferi de ambulanță și 250 de paramedici cu motociclete.

Dar Confederația Angajaților din Spitalele Publice (POEDYN) spune că această angajare înlocuiește doar pensionările recente și nu este suficientă pentru a îmbunătăți calitatea îngrijirii. POEDYN spune că aproximativ 10.000 de angajați din domeniul sănătății au părăsit sectorul public în ultimii doi ani și jumătate, iar alți 5.000 sunt așteptați să plece în 2023.

Partidele de opoziție critică puternic guvernul pentru că a lăsat spitalele publice într-o stare mai proastă decât înainte de pandemie, argumentând că obiectivul principal este privatizarea serviciilor de sănătate - ceea ce guvernul neagă.

Dar problema este mai complicată decât lipsa de finanțare; puțini medici sau personal de pe ambulanță doresc să lucreze pe insule.

Singurii doi medici generalişti de la spitalul din Kos au demisionat în 2021. Spitalul se bazează acum pe personal temporar în timp ce încearcă să-i înlocuiască, dar până acum nimeni nu a aplicat. Este și cazul medicului pediatru și al radiologului.

Colaps operațional al multor spitale din regiune

Este o problemă care afectează multe zone rurale din Europa, de la satele îndepărtate din Franța, până la zonele de nord ale Suediei.

Dar, oricât de visătoare ar putea părea viața pe insula greacă pentru vizitatori, acest stil de viață nu este la îndemâna personalului medical; insularii preferă închirierea pe termen scurt pentru turiști decât chiria permanentă – dar mai mică – de la un medic sau o asistentă.

La sfârșitul lunii iunie, singurul cardiolog al spitalului din Kos a protestat în curtea spitalului, ridicând un banner pe care scria: „Mi-am atins limitele, am nevoie de ajutor”. El lucrase 28 de zile la rând ca unic medic al clinicii de cardiologie a insulei, din mai.

Burnout-ul este o cauză principală citată într-o listă din ce în ce mai mare de demisii ale medicilor din insule. Federația Asociațiilor Medicilor din Spitale (OENGE) a spus că acest lucru „evoluează acum în colapsul operațional al multor spitale din regiune și, de asemenea, al secțiilor spitalicești din orașele mai mari”.

„Aceste lucruri nu au voie să se întâmple într-o lume civilizată, într-o țară europeană, într-o destinație turistică”, a spus primarul din Kos, Theodosis Nikitaras. „Este nevoie de recrutare permanentă și soluții permanente”, a adăugat acesta.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite