Uleiul, aurul lichid din cămară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În vremuri de demult, egiptenii le dădeau grecilor grâne pentru a primi în schimb ulei de măsline. Abia prin anii 1700 a fost descoperit uleiul de floarea-soarelui, în Mexic. Românii au gătit cu acest ulei începând cu anii 1900.

Istoria uleiurilor începe în vremuri antice, cu mii de ani înainte de Hristos. Grecii şi romanii se bucurau din belşug de preţioasa licoare galben-verzuie. Pentru câteva amfore cu ulei de măsline, cereau de la doritori zeci de saci de grâne şi chiar animale. Puţin mai târziu, oamenii au descoperit ulei şi în seminţele de susan, de cânepă şi în nuci.

Cel mai popular ulei de gătit

Floarea-soarelui a fost cultivată, iniţial, ca plantă ornamentală. În anul 1750, un englez a descoperit că seminţele acestei flori conţineau mult ulei. Astfel, a început fabricarea celui mai utilizat ulei pentru gătit din lume. La noi în ţară, abia pe la 1900 au apărut culturile de floarea-soarelui. De când i-au descopderit gustul, românii l-au folosit din abundenţă în bucătărie: la mâncăruri, ciorbe, prăjituri, salate etc. Un vârf de sare şi un strop de ulei şi masa-i gata.

Află pe clickpoftabuna.ro de ce e indicat să găteşti cu ulei de palmier!

Gem de prune

Supă-cremă rece de mazăre

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite