„Turism gurmand“: în căutarea deliciilor din Dubai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baklavalele „cuib de pasăre“, printre bunătăţile dulci preferate de turiştii din Dubai FOTO cnn.com
Baklavalele „cuib de pasăre“, printre bunătăţile dulci preferate de turiştii din Dubai FOTO cnn.com

Arva Ahmed, o arăboaică în vârstă de 30 de ani, practică, în oraşul Dubai, un altfel de turism. Pasionată de gastronomie şi, mai ales, de mâncărurile cu specific arăbesc, Arva este un ghid pentru turiştii gurmanzi care vor să descopere restaurantele anonime din localitate.

Acestă mică afacere a ei a luat naştere la începutul anului, din dorinţa de a le arăta oamenilor locurile „ascunse“ din spatele clădirilor de beton şi de sticlă ce predomină în oraş. Căci, din punct de vedere culinar, Dubai este cunoscut pentru faptul că bucătarii celebri îşi construiesc adevărate imperii atunci când vine vorba de restaurante. Iar majoritatea sunt „blocate“ în turnuri ostentative, care oferă servicii cu tratamente spa şi care au piscine pe acoperiş.

În spatele acestui lux, Arva Ahmed a găsit şi vrea să le arate turiştilor „flămânzi“ şi iubitori de cultură o parte veche, tradiţională, mai puţin extravagantă a oraşului. Şi care, adesea, se găseşte în centrele culinare de cartier ale oraşului.

Pasiunea Arvei Ahmed pentru gastronomie este relativ recentă. În urmă cu trei ani, după o perioadă petrecută în Statele Unite ale Americii, Arva s-a întors în Dubai, pentru a-şi ajuta părinţii să-şi dezvolte o mică afacere. Tot pe atunci, atrasă de mirosurile din bucătărie, şi-a făcut un blog pe care l-a numit „Trăiesc într-o tigaie“. Planul ei – care, ulterior, s-a transformat într-un business – era să descopere şi apoi să scrie despre restaurantele mici, mai puţin cunoscute, din Dubai.

În urma întâlnirilor cu diverşi bucătari şi după multe degustări, Arva Ahmed a ajuns să ştie unde se găseşte cel mai bun falafel din oraş, reţeta celor mai delicioase baklavale sau, pur şi simplu, locul unde până şi pâinea are un altfel de gust. Acum, cutreieră aceste restaurante împreună cu turiştii curioşi. Pe jos! „Pentru o experienţă culturală completă“, după cum spune ea, şi, de ce nu, pentru a evita surplusul nedorit de calorii.

Câteva reţete ale mâncărilor bune şi pe placul Arvei descoperite de aceasta în Dubai au fost publicate pe site-ul cnn.com.

1. Pizza libaneză (lebanese manousheh) care are un blat foarte subţire, asezonat cu topping-uri cum ar fi cârnaţii armenieni (sujuk) şi brânză.2. Pâinea Pebble - pâinea crocantă iraniană sangak - se serveşte cu brânză feta, salată verde şi nuci.3. Baklavalele „cuib de pasăre“ se găsesc într-un magazin cu tradiţie din Dubai, plin ochi cu dulciuri siropoase şi cu produse de patiserie umplute cu creme.

mancare dubai
mancare dubai4. Gustări indiene. O gustare tradiţională din India care se găseşte în Dubai este Pani Puri. Bile goale de aluat şi apoi prăjite sunt umplute cu cartofi, varză, condimentate cu apă picantă de tamarind şi cu chutney dulce.5. Mâncarea egipeană tradiţională. Koshari este chintesenţa gustărilor egiptene - un castron cu orez, cu paste amestecate cu linte, năut, ceapă prăjită şi sos de roşii.

mancare dubai
mancare dubai
mancare dubai


6. Falafel cu fasole Fava (Ta'ameya egipteană), servit cu pastă de susan (tahini).7. Specialitate marocană: perişoane marocane tajinece. Se prepară într-un restaurant cu specialităţi marocane, dintr-un vechi cartier al oraşului Dubai.

mancare dubai
mancare dubai
BucătăriePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite