Socată reţetă tradiţională: secretele preparării deliciului aromat din flori de soc, cu gust de copilărie

0
0

Socată reţetă tradiţională. Sucul de soc şi lămâie este o băutură tradiţională românească ce a pus, generaţii de-a rândul, zâmbetul pe chipul copiilor cu gustul său dulce. Vă propunem, aşadar, în preajma zilei de 1 Iunie, Ziua Copilului, să savuraţi un pahar de socată, băutura copilăriei, alături de cei dragi.

Socată reţetă tradiţională: ingrediente

- 10-12 flori mari soc (sau mai multe, dacă vă place sucul mai concentrat)

- 1 kilogram de zahăr (se poate înlocui cu miere)

- 2-3 lămâi mari

- 8 garme de drojdie proaspătă

- 8 litri de apă rece

- un borcan de 10 litri

Socată reţetă tradiţională: mod de preparare

Se spală florile de soc şi se pun pe fundul borcanului. Adăugăm zahărul şi sucul de lămâie, după care punem şi cojile de lămâie tăiate felii sau rase. Se toarnă apoi apă în borcan cât să acopere amestecul şi se lasă la macerat până a doua zi.

A doua zi, umplem borcanul cu apă rece, se amestecă, se adaugă drojdia, care ajută la fermentaţie, şi se acoperă cu tifon. Se lasă apoi alte două sau trei zile la macerat, într-un loc cald şi însorit. 

În fiecare zi, dimineaţa şi seara, se amestecă lichidul din borcan. Pentru a vă asigura că socata nu fermentează prea tare, gustaţi băutura din când în când. Astfel, verificaţi şi când socata a ajuns la nivelul de aciditate dorit. La final, se strecoară, se pune în sticle şi se depozitează în frigider. Se serveşte rece, potrivit gustos.ro.

Mai multe - Bucătărie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite