Cele mai vechi reţete culinare din lume: ce preparate aflate şi astăzi pe mesele noastre datează de dinainte de Hristos FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai veche reţetă de plăcintă cu carne vine din Mesopotamia antică. FOTO bustle.com
Cea mai veche reţetă de plăcintă cu carne vine din Mesopotamia antică. FOTO bustle.com

Câteva dintre reţetele preparatelor noastre preferate sunt mai vechi decât ne-am aştepta. De fapt, unele intră chiar în rândul celor mai vechi reţete culinare din lume, datând dinaintea erei noastre.

Arheologia culinară este o ştiinţă dintr-un motiv cât se poate de logic, mâncarea fiind una din pietrele de temelie ale oricărei civilizaţii umane, aflată în strânsă legătură cu diviziunea claselor sociale, tehnologie, recolte, religie, ceremonii şi legi morale. O plăcintă cu carne are în spate o întreagă poveste. Publicul fiecărei reţete s-a schimbat mult de-a lungul timpului, astfel că preparatele consumate în trecut doar de nobilii medievali au devenit astăzi feluri de mâncare extrem de comune. În rândul reţetelor medievale nu intră însă doar preparate populare în zilele noastre. Friptura de mistreţ, de pildă, care datează încă din secolele al IV-lea- al V-lea d.Hr., nu este astăzi o delicatesă consumată la scară largă. Totuşi, a rămas în istoria artelor culinare graţie vechimii reţetei sale.

Iată care sunt, potrivit portalului de ştiri bustle.com, cele mai vechi reţete culinare:

1. Berea, anii 3400-2900 î.Hr.

Cea mai veche reţetă de bere din lume a fost descoperită recent. Nu este însă o reţetă în sensul tradiţional al cuvântului. Arheologii care explorau un sit arheologic din China situl au descoperit un echipament folosit la producerea berii carea datează din timpuriul istoriei chinezeşti, din anii 3400 î.Hr, şi au trimis mostre la laborator pentru stabilirea ingredientelor. Au descoperit o combinaţie de malţ de mei, orz, orz chinezesc şi tubercli. Dovezi că anticii făceau bere au apărut însă în mai multe zone ale lumii, de la Iran la Egipt, dar descoperirea fabricii de pe situl chinezesc a fost recunoscută drept cea mai veche din lume. 

image

FOTO beer.wikia.com

2. Plăcinta cu carne, anii 1700 î.Hr.

Această delicatesă culinară există de mai bine de trei mii de ani. Cea mai veche reţetă de plăcintă cu carne vine din Mesopotamia antică, fiind descoperită pe tabletele care se află în prezent la Universitatea Yale. Traduse din asiriana antică de academicianul şi cheful francez Jean Bottero, în 1985, tabletele conţin reţete detaliate de fripturi şi, printre aestea, reţeta plăcintei cu carne, principalul ingredient fiind pipota de pasăre.

image

FOTO flickr.com

3. Friptură de mistreţ, secolele al IV-lea- al V-lea d.Hr. 

Această reţetă a fost descoperită într-una dintre cele mai faimoase cărţi de bucate din istorie, „De Re Coquinaria”, o colecţie romană de reţete. Printre cele mai exotice preparate se numără friptura de hârciog şi ficatul de scroafă, încă cartea conţine şi reţetele unor preparate mai puţin pretenţioase, cum ar fi friptura de mistreţ. În carte sunt prezentate două modalităţi de preparare ale fripturii de mistreţ şi şapte sosuri cu care poate fi servită aceasta. Regula neschimbată în cazul ambelor reţete este aceasta: „Se curăţă mistreţul, se presară cu sare şi chimen zdrobit şi se lasă. A doua zi se pune la cuptor, după ce se asezonează cu piper”. 

image

FOTO keepthehearthfiresburning.blogspot.com

4. Tocană anti-mahmureală, 900 d.Hr.

Cea mai veche carte de bucate arabă a fost publicată sub numele simplu „The Book Of Dishes” (n.r. – Carte de bucate) de anticul Baghdad by Ibn Sayyar al-Warraq, care a adunat mai bine de 600 de reţete în colecţia sa. Cea mai faimoasă este însă kishkiyya, cunoscută şi ca tocana anti-mahmureală. Despre aceasta se ştie că conţine carne, legume verzi tocate şi cantităţi mari de ierburi.

image

FOTO opposingviews.com

5. Tarta cu gem sau Linzer torte, 1653

Una dintre cele mai vechi reţete de desert descoperite este tarta cu gem sau Linzer torte. Descendenţa sa a stârnit în repetate rânduri interesul istoricilor culinari, care au determinat că aceasta a apărut într-un manuscris Veronese din 1653, descoperit în Admont Abbey, din Austria, în 2005. 

image

FOTO bustle.com 

Bucătărie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite