Sfârşitul corvoadei vaselor murdare: farfuria care se spală singură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiuveta plină de vase murdare poate să-şi găsească rezolvarea în prototipul suedez?
Chiuveta plină de vase murdare poate să-şi găsească rezolvarea în prototipul suedez?

Singura problemă ar mai fi faptul că este toxică. Dar prototipul suedez este pe drumul cel bun, acela de a găsi o soluţie la oroarea întrebării care se pune în fiecare casă, în toată lumea: cine spală vasele?

Realizată de studioul Tomorrow Machine, din Stockholm, farfuria este realizată dintr-o celuloză presată într-o matriţă încălzită. Un strat „super hidrofob” este aplicat după, ceea ce înseamnă că poate foarte greu să fie udată. 

Nici sosurile cele mai groase sau supele cele mai cremoase nu pot pătrunde în textura farfuriei, precum nici nu se pot lipi.

Stratul este creat folosind un procedeu numit „expansiunea rapidă a soluţiilor supercritice”. Ceara este dizolvată în bioxid de carbon, la temperaturi şi presiuni ridicate. 

Firma păstrează liniştea în ceea ce priveşte ştiinţa spatele obiectului, dar pretinde că aşa pot lua naştere echipamente de bucătărie care să respingă murdăria şi lichidele.

„Să sperăm că acest proces ne va duce în punctul în care ne luăm la revedere de la spălatul vaselor, odată pentru totdeauna, pentru că vor funcţiona după acelaşi principiu potrivită căruia şi natura se curăţă singură”, a spus Hanna Billqvist, designer pentru Tomorrow Machine.

„Imită suprafaţa unei frunze de lotus, cu o altă suprafaţă specială, care se curăţă singură, dacă apă sau altceva cade pe ea”, continuă designerul.

În ciuda entuziasmului, există un hop. Materialul este tocix şi nu a fost aprobat pentru folosire.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite