Reţetele unui meniu: chec, jambon şi fursec
0Un jambon pus în smântână după un antreu tip chec cere-o continuare dulce: azi desertu-i un fursec. (Acest articol a fost realizat în colaborare cu „Click! Poftă bună!“)
Chec aperitiv cu şuncă
Durata preparării: 75 de minute
Dificultate: mică
Număr de porţii: 6
Ingrediente
250 g făină
4 ouă
150 g unt
2 linguri vin alb
150 g şuncă presată
150 g brânză sau caşcaval ras
100 g măsline verzi
1 praf de copt
Preparare
1 Se mixează untul cu gălbenuşurile până se formează o compoziţie spumoasă. Se adaugă vinul, iar
apoi – făina cernută cu praful de copt.
2 Se bat albuşurile spumă tare şi se încorporează delicat în compoziţie. Se adaugă apoi şunca tăiată bucăţele, caşcavalul ras (sau brânza) şi măslinele tocate, amestecând uşor.
3 Se toarnă compoziţia într-o formă de cozonac unsă cu unt şi tapetată cu făină şi se introduce apoi
în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 45 de minute.
4 Se scoate checul din tavă după ce se răceşte şi se serveşte tăiat felii.
Jambon de porc cu sos de smântână
Durata preparării: 40 de minute
Dificultate: mică
Număr de porţii:4
Ingrediente
300 g jambon afumat
1 broccoli
100 g boabe de mazăre congelată
100 g fasole verde fideluţă congelată
2 roşii
1 morcov
2-3 linguri boabe de porumb dulce din conservă
sare
piper măcinat
PENTRU SOSUL DE SMÂNTÂNĂ
50 g unt
1 lingură oţet alb
50 ml vin alb
150 ml smântână lichidă
ierburi aromate (rozmarin, cimbru, busuioc, oregano)
sare
piper
Preparare
1 Se curăţă morcovul, se taie bastonaşe, se desface broccoli în bucheţele şi se fierb împreună 5-6 minute în apă cu sare, apoi se scurg şi se aşază într-o salatieră. Se procedează la fel cu fasolea verde şi cu mazărea. Se adaugă boabele de porumb scurse de zeamă şi roşiile tăiate felii. Se condimentează cu sare şi piper, după gust.
2 Separat, se pun la fiert, într-o crăticioară, oţetul şi vinul, sare şi piper, după gust. Se fierb până începe să scadă lichidul, se adaugă smântâna, amestecând energic cu telul. Se lasă din nou să scadă, amestecând continuu, apoi se ia vasul de pe foc şi se încorporează treptat untul, amestecând energic până se topeşte în totalitate. Se adaugă ierburile aromate, se amestecă bine pentru aromatizare, apoi se strecoară prin sită, amestecând cu o spatulă. Sosul trebuie să fie fin şi fluid.
3 Se taie jambonul felii subţiri, se asortează cu legumele şi se asezonează totul cu sosul de smântână. Se presară deasupra oregano uscat, piper proaspăt măcinat şi se serveşte.
Fursecuri cu cremă de cacao
Durata preparării: 60 de minute
Dificultate: medie
Număr de porţii: 10
Ingrediente
PENTRU ALUAT
200 g margarină
1 ou
60 g zahăr
300 g făină
PENTRU CREMĂ
2 linguriţe cacao
1 cană cu lapte
margarină cât o nucă
zahăr, după gust
Preparare
1 Se freacă margarina cu zahărul şi cu oul. Se adaugă făina în ploaie şi se frământă până când se obţine un aluat moale. Se întinde aluatul în foaie cu sucitorul şi se decupează diferite forme de fursecuri.
2 Se dau la cuptor într-o tavă căptuşită cu hârtie de copt. Se ţin la cuptor, la foc moale, până capătă o culoare frumoasă.
3 Separat se prepară crema. Se pune laptele la fiert cu cacaua, se amestecă. Se adaugă margarina şi se amestecă încontinuu. Se dă la o parte de pe foc când s-a îngroşat. Se lasă la răcit.
4 Fursecurile se umplu, două câte două, cu cremă şi se dau la rece. Dacă doriţi să le decoraţi, le puteţi da, cât sunt calde, prin bucăţele mici de ciocolată, apoi le lăsaţi la răcit.
Acest articol a apărut în „Weekend Adevărul“