Cum să faci din alimente adevărate medicamente: 7 condimente cu efect terapeutic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Condimentele conferă alimentelor proprietăţi terapeutice suplimentare FOTO: Shutterstock
Condimentele conferă alimentelor proprietăţi terapeutice suplimentare FOTO: Shutterstock

Condimentele conţin sute de compuşi nutritivi şi au proprietăţi antioxidante, de aceea, pot face din orice mâncare un aliat împotriva bolilor.


1. Curry

Este un praf rezultat din amestecul mai multor ierburi, dar la bază este turmericul, un condiment recunoscut pentru proprietăţile sale terapeutice. De fapt, efectul antiinflamator al acestui amestec este dat de curcumina din turmeric, o substanţă de 50 de ori mai puternică din punct de vedere terapeutic decât vitaminele C şi E, potrivit medicului Bharat Aggarwal, autorul cărţii „Healing Spices“.

Cum să-l foloseşti

Presară curry peste carnea de porc, peste anumite tipuri de peşte sau peste orez. De asemenea, poţi face o supă de dovleac cu curry: pune la cuptor două jumătăţi de dovleac peste care ai presărat ulei de măsline şi câte un praf de sare. În timp ce se coace dovleacul, pe foc mic, la aragaz sotează două cepe tocate, trei căţei de usturoi tocaţi, dpuă linguriţe de pudră de curry şi o lingură de ulei de măsline până ce se înmoaie ceapa. După ce s-a copt dovleacul, dă-l prin blender, apoi adaugă, tot în blender, amestecul de sote de ceapă, şase căni de supă de legume sau de pui şi o treime de cană de smântână.

2. Rozmarin

Prepararea cărnii, dar şi a cartofilor la temperaturi foarte mari, în tigaie sau chiar la cuptor, determină formarea unor compuşi toxici, numiţi amine heterociclice, cu efect cancerigen, dacă se acumulează în cantităţi mari în organism. Un studiu recent, realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Stat din Kansas arată că marinarea cărnii într-un amestec care conţine o cantitate considerabilă de rozmarin scade cu 84% riscul formării de compuşi toxici în urma preparării termice la temperaturi ridicate.

Cum să-l foloseşti

Combină două linguri de ulei de măsline cu o jumătate de ceaşcă de zeamă de lămâie, o jumătate dintr-o căpăţână de usturoi, tocat şi o o lingură de rozmarin uscat şi pisat. Cu acest amestez marinează carnea de pui, de porc sau de vită. De asemenea, poţi combina rozmarin cu cimbru şi cu oregano şi să pui amestecul direct peste pieptul de pui, înainte de a-l pune pe grătar.

3. Nucşoară

nucsoara

Deşi este dulceag, acest condiment este recunoscut peste efectul său anticarii. Aceasta pentru că substanţele din compoziţia nucşoarei au un puternic efect antibacterian, distrugând bacteriile nocive din cavitatea bucală. Macelignanul, una dintre aceste substanţe reduce cu 50% placa bacteriană, arată un studiu realizat de cercetătorii italieni. În plus, nucşoara este bogată în substanţe antitumorale.

Cum să o foloseşti

Pune un sfert de linguriţă de nucşoară în cafeaua măcinată pe care o foloseşti pentru o cană de cafea, dimineaţa, fără a mai adăuga zahăr. De asemenea, poţi rade nucşoară peste sosul de roşii pentru paste.

4. Scorţişoară

Unul dintre cei mai eficienţi aliaţi naturali pentru combaterea hiperglicemiei, scorţişoara îmbunătăţeşte modul în care celulele organismului folosesc glucoza. De asemenea, acest condiment este recomandat de specialiştii nutriţionişti şi în curele de slăbire, pentru că reduce pofta de mâncare şi grăbeşte apariţia senzaţiei de saţietate.

În plus, o jumătate de linguriţă de scorţişoară pe zi reduce considerabil riscul de diabet şi de boli cardiovasculare, arată studiile.

Cum să o foloseşti

Presară scorţişoară peste dovleacul copt sau peste cartofii dulci la cuptor. De asemenea, scorţişoara conferă o aromă plăcută nu doar prăjiturilor cu mere, ci şi mâncării de linte, de exemplu.

5. Ghimbir

Cea mai cunoscută calitate a ghimbirului este aceea de calmare a problemelor de stomac, mai ales a celor apărute ca o consecinţă a răului de transport. Dar proprietăţile terapeutice ale ghimbirului sunt mult mai importante de-atât, spun specialiştii. „Ghimbirul are efect antiseptic, antiviral şi descongestionant, ajuntându-ne să respirăm mai bine“, subliniază medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie, de la Clinica Med-As, din Bucureşti.

Gingerolul din compoziţia rădăcinii reduce inflamaţiile şi, în plus, întrerupe semnalele dureroase, astfel că are şi un efect analgezic important.

Cum să-l foloseşti

Pune puţin ghimbir dat pe răzătoare în compoziţia pentru clătite sau pentru brioşe ori presară puţin ghimbir ras în mărul pentru plăcintă. De asemenea, poţi folosi felii subţiri de ghimbir în sosul cărnii preparate la cuptor.

6. Oregano

O linguriţă de oregano conţine 6 micrograme de vitamina K şi aceeaşi cantitate de antioxidanţi care se găseşte în trei căni de spanac. Are proprietăţi antiinfecţioase, prevenind mai ales toxiinfecţiile alimentare, arată studiile.

Cum să-l foloseşti

Îl poţi folosi, de exemplu, la dressingurile de salată: încălzeşte o lingură de ulei de măsline, un praf de piper roşu şi o jumătate de linguriţă de oregano într-o tigaie mică la foc mic, timp de două minute, amestecând mereu. Adaugă acest dressing peste spanacul proaspăt sau peste salata verde.

7. Chimen

chimen

O lingură de seminţe de chimen acoperă 22% din necesarul zilnic de fier, un mineral care lipseşte multora dintre noi.

În plus, „seminţele de chimen reduc apetitul şi au rolul de a absorbi grăsimile prin accelerarea metabolismului bazal, adică în repaus“, precizează medicul Ruxandra Constantina. 

Cum să-l foloseşti

Poţi prepara o mâncare de morcovi din 10 morcovi de dimensiune medie, tăiaţi rondele, peste care să pui două linguri de ulei de măsline, sare şi două linguriţe de seminţe de chimen. Pune totul la cuptor 20 de minute.

De asemenea, o mâncare simplă, dar foarte aromată şi hrănitoare o poţi prepara astfel: fierbe o cană de orez basmati. Separat, pune într-o tigaie, fără ulei, o jumătate de linguriţă de seminţe de chimen şi prăjeşte-le astfel timp de cinci minute, la foc mic. Apoi, amestecă seminţele de chimen cu orezul fiert.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite