Penne alla Vodka, un preparat rafinat care necesită mai puțin de 10 minute de pregătire. Rețeta „fără fierbere, fără mizerie”
0Când te gândești la preparatele ceva mai rafinate din bucătărie italiană, îți imaginezi că presupun multă bătaie de cap și riscuri pe măsură. Dacă optezi însă pentru „Penne alla Vodka”, află că le poți pregăti în mai puțin de 10 minute, „fără fierbere, fără mizerie”. De restul se ocupă cuptorul.
O rețetă „Penne alla Vodka” a surorilor Julie & Amy Luxemberg, bucătari vegani autodidacți, autoare de rețete și creatoare de conținut, a fost publicată de site-ul Simply Recipes.
Atemporalul sos roz deține echilibrul perfect de aciditate, bogăție și gust, spun autoarele, care nominalizează preparatul - despre care spun că este savuros și reconfortant - drept felul lor de mâncare preferat.
Se prepară în întregime într-o singură tavă (fără a fierbe pastele separat!) și necesită mai puțin de 10 minute de pregătire înainte de a băga totul la cuptor.
Julie & Amy Luxemberg recomandă folosirea unui sos de roșii de calitate, proaspăt și aromat. Vodca este esențială, avertizează ele.
Totuși, dacă trebuie să evitați alcoolul, îl puteți înlocui cu apă și un strop de suc de lămâie.
Este important de precizat că pastele trebuie să rămână scufundate pe tot parcursul procesului, pentru a se găti corect.
Există două momente în care trebuie să ții cont de acest sfat: atunci când pui prima dată pastele în cuptor și atunci când le amesteci și le bagi iar la cuptor, dar neacoperite.
Rețetă pentru patru-șase porții
Timp de pregătire: 10 minute. Timp de gătire: 50 minute. Timp total necesar: 60 minute
Ingrediente:
Trei căni de sos marinara / sos de roșii la borcan sau făcut în casă;
O treime de cană de vodcă (dacă vrei să eviți alcoolul, înlocuiește vodca cu un sfert de cană de apă și o lingură de suc de lămâie);
Două căni de apă;
Trei sferturi de cană de smântână de gătit grasă sau cremă de nucă de cocos (dacă optezi pentru versiunea fără lactate, folosește cremă de nucă de cocos;
O linguriță de piper negru proaspăt măcinat;
O linguriță condiment italian sau oregano uscat;
Un kilogram de paste penne;
Două căni de baby spanac;
Sare, după gust;
O jumătate de cană de brânză mozzarella mărunțită (poți folosi și mozzarella vegană mărunțită);
Un sfert de cană busuioc sau pătrunjel proaspăt tocat, opțional.
Mod de preparare
Preîncălziți cuptorul la 175 de grade Celsius;
Într-o tavă de copt de aproximativ 9x13 cm, pune sosul de roșii, vodca, apa, crema de nucă de cocos, piperul negru și condimentele italiene și amestecă.
Toarnă ușor pennele în cratiță (pentru a evita stropii) și amestecă până când pastele sunt acoperite de lichid. Folosește o spatulă pentru a netezi partea de sus, astfel încât pastele să fie în mare parte scufundate. Adaugă spanacul într-un strat uniform deasupra.
Acoperă tava cu folie de aluminiu și coace timp de 40 de minute.
Scoate tava din cuptor, îndepărtează folia și amestecă ușor spanacul în paste. Gustă puțin din conținut după ce ai răcit și potrivește gustul cu condimente. Amestecă și omogenizează din nou, păstrând pastele acoperite cu sos.
Presară deasupra brânza mozzarella mărunțită și mai gătește încă 10 minute, fără capac. Brânza se va topi și sosul se va îngroșa. Presară deasupra busuioc proaspăt sau pătrunjel și servește!
Dacă dorești ca preparatul să iasă mai cremos, adăugă mozzarella în plus sau bucățele de ricotta.
Mazărea verde, vinetele prăjite, ciupercile rumenite sau ceapa caramelizată, adăugate chiar înainte de a presăra brânza rasă în ultimele 10 minute de coacere, ar putea completa preparatul.
Poți face la fel cu bucăți de pui la grătar, cârnați italieni sau cu bucățele de soia fierte (pentru varianta vegană) gătițe separat și adăugate înainte de a presăra brânza sau servite alături de paste.
Dacă vreți un sos arrabbiata, adăugați un sfert o jumătate de linguriță de fulgi de chili roșu cu restul condimentelor.