Mâncare de post cu arpacaş, în trei variante de-ţi lasă gura apă: secretul celui mai aromat pilaf cu arpacaş

0
0
Mâncare de post cu arpacaş. Pilaf de arpacaş cu lămâie. FOTO retete.unica.ro
Mâncare de post cu arpacaş. Pilaf de arpacaş cu lămâie. FOTO retete.unica.ro

Arpacaşul salvează nu doar aparenţele, transformând mâncăruri cât se poate de banale într-unele ce par sofisticate, dar este şi cât se poate de potrivit pentru preparate de post. Iată trei reţete de post cu arpacaş, numai bune pentru această perioadă duhovnicească.

Mâncare de post cu arpacaş. Arpacaş cu ciuperci şi sos de roşii

Ingrediente (4 porţii):

  • 200 gr arpacaş
  • 8 - 10 ciuperci mari
  • o ceapă
  • 150 ml supă concentrată de legume
  • o lingură de smântână vegetală
  • o linguriţă de mărar sau pătrunjel uscat
  • ulei
  • sare
  • piper
  • usturoi uscat şi râşnit(opţional)
  • un sfert de lingură de scorţişoară (opţional)
  • suc de roşii
  • o linguriţă de ulei (pentru sos)
  • zahăr, sare, piper (după gust, tot pentru sos), eventual busuioc

Mod de preparare:

Dacă nu aveţi arpacaşul fiert, atunci îl veţi folosi după ce a fost pus la înmuiat cu o zi înainte şi apoi spălat bine. Se călesc ciupercile şi ceapa tăiate mărunt, într-o cratiţă adâncă în care aţi încins o lingură de ulei. Se adăugă pătrunjelul sau mărarul tăiat mărunt, după care se lasă puţin la înăbuşit. După aceea, se adaugă arpacaşul şi supa de legume, se amestecă şi se lasă la fiert timp de o jumătate de oră la foc mic. Când arpacaşul este fiert (se poate observa că este fiert dacă este „înflorit” ca un popcorn de mici dimensiuni), se adaugă smântâna şi se potriveşte la gust cu sare şi piper.

Pentru sos, se încălzeşte sucul de roşii într-o crăticioară cu ulei, se adaugă zahărul, sarea, celelalte condimente (scorţişoara, pudra de usturoi), după care se subţiază sosul cu o lingură - două de apă. Când începe să fiarbă, se adaugă peste arpacaşul cu ciuperci, se amestecă şi se serveşte.

arpacas cu ciuperci si sos de rosii

FOTO delly.garbo.ro

Mâncare de post cu arpacaş. Mâncare de arpacaş

Ingrediente:

  • o cană arpacaş
  • 500 ml supă de legume
  • un fir de praz sau o ceapă
  • 5 ciuperci
  • 100 g măsline fără sâmburi
  • 2-3 linguri ulei
  • sare
  • piper
  • o legătură pătrunjel

Mod de preparare:

Se alege arpacaşul şi se spală de mai multe ori, după care se fierbe în supa de legume, la foc mic, timp de 30 de minute.

Între timp, se curăţă şi se taie prazul şi ciupercile. Prazul tăiat mărunt şi ciupercile tăiate în felii subţiri se călesc puţin în ulei. Se adaugă arpacaşul aproape fiert, se amestecă uşor şi la final se adaugă măslinele tăiate mărunte, conform ecuisine.ro. Ingredientele se lasă la fiert pentru alte 15 de minute. După gust, se săreaza şi se piperează mâncarea şi se serveşte călduţă, presărată cu pătrunjel.

mancare de arpacas

FOTO ecuisine.ro

Mâncare de post cu arpacaş. Pilaf de arpacaş cu lămâie

Ingrediente:

  • o lingură ulei de măsline
  •  3 cepe verzi
  • 2 morcovi
  • o ţelină mică
  •  1 căţel de usturoi
  • 225 g arpacaş
  • cimbru
  • coaja şi sucul de la o lămâie
  • sare

Mod de preparare:

Se curăţă şi se taie mărunt ceapa verde, morcovii şi ţelina. Se călesc în ulei încins până ce se rumenesc uşor. Arpacaşul, spălat în apă rece de mai multe ori şi scurs, se adaugă la legumele călite. Se lasă la foc mediu spre mic, timp de un minut, după care se adaugă 600 ml apă şi se lasă la fiert. Apoi se adaugă coaja de lămâie, pentru un plus de aromă, la fel şi cimbrul. Se reduce focul, se acoperă cratiţa şi se lasă la fiert până ce arpacaşul este aproape moale, iar lichidul s-a absorbit bine, conform unica.ro.

La final se adaugă sucul de lămâie şi se asezonează după gust. Se poate servi şi rece, cu nuci şi stafide.

pilaf de arpacas cu lamaie

FOTO retete.unica.ro

Mai multe - Bucătărie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite