Gem de gutui cu nuci şi lămâie, un deliciu adus de toamnă
0În prag de toamnă, vă propunem o reţetă simplă şi delicioasă de gem de gutui cu nuci şi lămâie cu care să vă delectaţi întreaga familie.
Gem de gutui cu nuci şi lămâie: ingrediente
- 1,2 kilograme de gutui cântărite după scoaterea cotorului cu seminţe
- 600 de grame de zahăr
- 150 de mililitri de apă
- 200 de grame de miez de nucă
- o lămâie
Gem de gutui cu nuci şi lămâie: mod de preparare
După ce spălăm bine gutuile, le tăiem pe jumătate. Scoatem cotoarele şi seminţele şi le dăm prin răzătoarea mare, după care le amestecăm cu zahărul şi apa. Le punem la fiert, iar după ce fierb bine, bine se adaugă nuca şi lămâia tăiată felii sau cubuleţe.
Le lăsăm în continuare la fiert până când ajung la consistenţa dorită şi îşi lasă sirop. Când sunt gata, le luăm de pe foc şi le lăsăm la răcorit. Gemul se pune în borcane spălate şi uscate bine, pe care le închidem ermetic.
Secretul este să nu lăsăm gemul foarte mult timp pe foc, pentru că prin fierbere se distrug vitaminele din fructe.