Friptura ideală sau pizza perfectă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cine poate refuza o friptură la grătar, suculentă şi aromată? Dar o pizza cu aluat subţire şi multă mozzarella topită? Despre carnea roşie de calitate şi ce se poate face din ea pentru a o pune cât mai bine în valoare, dar şi despre pizza perfectă au vorbit Adi Hădean, fostul membru al juriului „Masterchef“, respectiv antreprenorul Adrian Hristu, la „Food Bloggers Conference 2019“.

„În România, până recent, atunci când găteau bunicile noastre, carnea de vită era doar pentru tocană sau salată de boeuf. Asta dacă nu făceau o salată de boeuf cu pui“, şi-a început, glumind, Adi Hădean pledoaria pentru carnea de vită.

Nu vă temeţi de friptura „în sânge“

Acesta a mărturisit că a decoperit cu adevărat carnea roşie în 2011 şi, de atunci, a inclus-o mai des în meniul său, dar şi al restaurantelor sale. „Să găteşti bine o bucată de carne de vită ar trebui să se rezume la a o prepara aşa cum îţi place ţie s-o mănânci. Ştiu, printre bucătarii profesionişti e o blasfemie să o găteşti mult. Dar nimeni nu poate să-ţi dicteze cum să-ţi placă. Dacă o vrei «talpă», aşa o prepari. Dar asta nu înseamnă să nu fii deschis la experienţe noi. Oamenii se pot educa. Totul e să încerce şi o friptură în sânge sau una gătită mediu, pentru a putea aprecia cu adevărat savoarea cărnii“, a precizat Hădean.

Cât despre sintagma „în sânge“, aceasta nu reflectă întocmai realitatea, iar pe mulţi consumatori exact acest lucru îi sperie. „Ceea ce vedem la o friptură preparată în sânge nu e, de fapt, sânge, e mioglobină, un suc natural din carne, care, în prezenţa oxigenului, se colorează în roz sau roşu“, a explicat el.

Foarte important în ceea ce priveşte gustul cărnii este modul în care a crescut şi s-a hrănit animalul. „El trebuie să pască, pentru că asta se va simţi şi în gustul cărnii. Totodată, e important să primească şi un amestec de furaje, pentru a dezvolta acea grăsime intramusculară, care va da frăgezime cărnii“, a spus Adi Hădean.

Atunci când cumpăraţi carne roşie din hipermarketuri, nu aveţi, din păcate, prea multe informaţii pe etichetă: despre vârsta animalului, hrana acestuia etc. De aceea, sfatul lui Hădean este să cumpăraţi din carmangerii şi măcelării mici, de unde puteţi afla informaţii exacte şi unde puteţi fi siguri de calitatea cărnii.

Răbdarea, „ingredientul“ secret

Pizza nu mai e de mult un preparat al italienilor, ci a intrat în patrimoniul gastronomic internaţional. Iar românii o iubesc la fel de mult. Însă câţi dintre noi au răbdare să aştepte una sau două zile doar pentru a dospi aluatul, la rece? 

Citiţi articolul integral în „Click! Poftă Bună!“

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite