Desertul aromat cu care nu dai greș: cum faci cea mai bună plăcintă de dovleac. Se topește în gură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spre deosebire de dovleacul de vară, cel de toamnă are textura fină și catifelată și un plus de dulceață. Este perfect pentru plăcintă. Pașii gătirii desertului delicios care se topește în gură o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman.

Plăcinta de dovleac, un desert delicios FOTO Shutterstock
Plăcinta de dovleac, un desert delicios FOTO Shutterstock

Rețeta prăjiturii fost publicată în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Ingrediente:

1 kg făină

3 ouă

1 ou pentru uns

400 gr zahăr

1 nucă de drojdie

1 ceaşcă mare cu lapte

3 linguri smântână

1 castron cu dovleac ras

1 pachet şi jumătate de unt şi 50 gr pentru uns tava

Mod de preparare: 

În lucrarea sa, autorul a povestit cum se prepară desertul delicios.

Drojdia se desface în laptele cald şi în smântână, apoi se freacă untul cu zahăr până se face spumă. Se adaugă ouăle peste untul frecat cu zahăr, după care şi drojdia cu lapte şi smântână. Când s-au amestecat, se adaugă făina, zahărul vanilat şi coajă rasă de lămâie. Cei care doresc pot să adauge un praf de scorţişoară şi puţină sare, ca să potenţeze gustul”, arăta regretatul gastronom. 

Pasul următor se referă la frământat după ce au fost adăugate ingredientele de mai sus. Se frământă bine compoziţia, după care se lasă să se odihnească.

Între timp se unge o tavă cu cele 50 de gr. de unt, se întinde aluatul cât este tava de mare, inclusiv pe pereţi, suficient cât să învelească plăcinta. Foaia se umple apoi cu dovleac, se închide ca un plic şi se unge cu unt şi ou.

Se dă la cuptor, la foc mic, timp de o oră şi jumătate, cel mult două, până este gata plăcinta delicioasă şi aromată. Se poate servi presărată cu zahăr pudră şi cu o lingură de smântână alături. Poftă bună!”, spunea autorul rețetei.

Cum se poate consuma

Există o mulțime de variante pentru consumul dovleacului: stropit cu ulei de măsline, copt la cuptor și apoi servit cu miere pe el, în plăcinte, pâine, risotto sau sub formă de piureuri. 

Datorită cojii sale groase, dovleacul poate fi depozitat pentru timp îndelungat. Acesta este o adevărată fabrică de vitamine. E bogat în Omega-3 și vitamina A. Datorită cantităţii însemnate însemnate de betacaroten (120 mg), de potasiu (230 mg), o cantitate modestă de sodiu (2 mg) şi puţine calorii (13 la 100 g), dovleacul contribuie la protecţia împotriva bolilor de inimă, cancerului şi împotriva disfuncţiilor mentale.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite