Cum se prepară sarmalele de peşte. Rețeta tradițională culeasă de la o mânăstire din Banat

0
Publicat:

Postul Crăciunului este mult mai ușor de ținut decât cel al Paștelui, pentru că are multe dezlegări la pește, un aliment gustos și sănătos, atunci când e atent ales, care, consumat prăjit sau fript, ori în diferite preparate, mai domolește din asprimea perioadei de abstinență. 

Sarmalele se pot prepara și cu pește. FOTO Shutterstock
Sarmalele se pot prepara și cu pește. FOTO Shutterstock

Sarmalele de pește reprezintă unul dintre cele mai elaborate și gustoase preparate care au la bază acest ingredient. 

Readucem în atenția o reţetă tradiţională din judeţul Mehedinţi, culeasă de la Mânăstirea Sfânta Treime din Cerneţi, de lângă municipiul Drobeta-Turnu Severin. Reţeta se găseşte într-o culegere semnată de Narcisa-Alexandra Ştiucă, „Ospăţ cu gust de Mehedinţi”.

„Carnea de peşte – un kilogram de macrou, somn ori şalău, se opăreşte puţin, se curăţă pielea şi se scot oasele. Se toacă ceapa şi morcovii şi se pun la călit în ulei, se pune orezul – o cană şi jumătate sau două – până se umflă puţin.Se dă jos de pe foc, se adaugă mărar, pătrunjel, piper şi carnea de peşte zdrobită. Se formează sarmalele, învelind compoziţia în foi de varză murată. În oala de pământ se pune un strat de varză murată tocată, rămurele de cimbru, sarmalele în picioare, lăsând la mijloc un gol ce va fi umplut cu varză tocată” se arată în rețeta consemnată în culegere.

Peste toate acestea se pune un strat de varză tocată. Se  adaugă apă şi se lasă să fiarbă. După ce aproape au fiert, se toarnă sos de roşii şi se mai lasă să dea în clocot..

Atenție la peștele folosit! Gătirea nu distruge toxinele 

Este bine să cunoaştem câteva detalii care ne-ar putea feri de probleme grave de sănătate. 

Conform doctorilor, intoxicaţia cu peşte poate fi foarte periculoasă, conducând la simptome zgomotoase.

Există anumite categorii de peşte şi crustacee care pot conţine biotixine otrăvitoare.

În plus, un pește care nu este proaspăt ne poate pune viața în pericol

BucătăriePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite