Cum faci cea mai gustoasă ciorbă de pește. Secretul preparatului de care nu te mai saturi, cu ce se acrește

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O rețetă delicioasă de ciorbă de pește cu zeamă de varză pregătesc gospodinele de Florii, când Biserica dă dezlegare la astfel de preparate. Rețeta mâncării gustoase o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Ciorba de pește se poate acri și cu zeamă de varză FOTO Shutterstock
Ciorba de pește se poate acri și cu zeamă de varză FOTO Shutterstock

Ciorba de pește nu se acrește numai cu oțet sau borș, ci și cu zeamă de varză. 

Ingrediente:

3 morcovi

 3 rădăcini de pătrunjel

 1 păstârnac

 2 cartofi

 3 cepe

 1 ardei gras

 3 – 4 roșii

 1 litru zeamă de varză

Verdeață – leușean, pătrunjel, țelină

 2 kg pește (de preferință alb – știucă, văduviță, biban, șalău, dar e bun și crapul)

Mod de preparare:

 "Zarzavatul și legumele se toacă mărunt și se pun la fiert în 2 litri apă. Zeama de varză, limpede, parfumată, acrișoară se pune și ea pe foc . După primele clocote ale fierturii se toarnă zeama de varză fierbinte peste legume, să fiarbă împreună, o jumătate de oră. Peștele, tăiat bucăți de-un blid, acu se pune la fiert, 20 de minute. Verdeața se toacă și se presară peste ciorba fierbinte", se arată în rețeta regretatului gastronom.

Cea mai importantă lucrare a gastronomiei românești

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Carnea de pește și beneficiile pentru sănătate

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase din lume. Conține proteine, vitamina D și acizi grași Omega 3, importanți pentru inimă și pentru funcționarea normală a creierului.   

Consumul regulat de pește reduce riscul de atac de cord, atac vascular cerebral și deces pe fondul unor afecțiuni cardiace. Un studiu realizat pe 40.000 de bărbați din SUA a concluzionat că persoanele care consumă cel puțin o porție de pește pe săptămână au un risc cu până la 15% mai mic de boli de inimă.

De asemenea, peștele reprezintă o sursă excelentă de vitamina D – multă lume are deficiențe de vitamina D deoarece nu petrece suficient timp la soare sau nu consumă alimente care o conțin. O porție de 120 g de somon acoperă în proporție de 100% din doza zilnică recomandată de vitamina D.

Studiile observaționale realizate arată că persoanele care consumă regulat pește au o reducere a riscului de declin cognitiv. De asemenea, se pare că persoanele care consumă pește săptămânal au mai multă materie cenușie în zonele din creier responsabile cu memoria și emoțiile. 

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite