Cum se face mâncarea de „mazăre bogată”, gătită ţărăneşte: secretul preparatului bun de-ţi lingi degetele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mâncare de mazăre bogată. FOTO retete.eva.ro
Mâncare de mazăre bogată. FOTO retete.eva.ro

Unul dintre cele mai gustoase preparate făcute de gospodine este mâncărica de mazăre. Există însă o reţetă veche, din Ardeal, culeasă de regretatul Radu Anton Roman dintr-o carte de la început de secol, conform căreia preparatul capătă o savoare aparte.

După cum menţiona Radu Anton Roman în seria de volume „Poveştile bucătăriei româneşti”, mâncarea de mazăre gătită ţărăneşte a regăsit-o de mai multe ori în satele de câmpie nord-bihorene, între Săcuieni şi Valea lui Mihai, sub numele de „mazăre bogată“.

Ingrediente:

100 g slanină afumată
1 kg mazăre verde
2 linguri de unt
1 salată verde
3 linguri de pastă de roşii
1 morcov
1 linguriţă de miere
1 pahar de vin dulce
1 legătură de patrunjel verde
2 legături de mărar verde
sare, piper, paprica
1 creangă de cimbru
500 g carne de vită (porc sau pasare)
2-3 linguri de făină
câteva cepe tinere (arpagic)
250 g afumatură de porc

Mod de preparare:

Aşa cum descrie Radu Anton Roman în „Poveştile bucătăriei româneşti”, slănina şi afumătura se toacă bucăţele, carnea se taie bucăţi şi se pun toate la prăjit, pe rând, în unt şi într-o cratiţă mare (mai întâi „clisa“ şi mai apoi cărniţa). Ceapa se toacă şi ea mărunt, morcovul se feliează şi se aşează peste carne. Salata se taie fideluţă şi se adaugă şi ea în mancare. După ce totul s-a călit un pic, se stinge cu apă fierbinte.

Cepele se curăţă, iar după ce mâncarea dă în primul clocot, putem adăuga boiaua, sarea şi piperul, mazărea, crenguţa de cimbru, paharul de vin, cepele tăiate. Trebuie lăsat totul să fiarbă şi să scadă o jumătate de oră sau pana se înmoaie mazărea, depinde dacă aveţi mazăre proaspătă sau de la borcan.

Făina se pune la prăjit într-o tigaie, cu puţin unt, şi se mestecă bine. Când s-a rumenit faina, aceasta se stinge şi se desface cu puţină apă, apoi se toarnă peste mâncare, amestecând bine, până se leagă sosul.

Verdeaţa se toacă, se amestecă cu pasta de roşii şi 1 linguriţă de miere, apoi se varsă totul în tocană, secretul unui gust desăvârşit. După ce se lasă să dea în câteva clocote, mâncarea este gata. Poftă bună!

 

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite