Carnea de miel, beneficii și contraindicații. Avertismentul medicilor în preajma sărbătorilor pascale

0
Publicat:

Mai sunt câteva zile până la Paște, iar bucatele din miel sunt preferate de români. Dr. Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă, spune că, deși este bogată în fier și proteine, acest tip de carne nu este recomandată tuturor.

Carnea de miel, beneficii și contraindicații FOTO: Shutterstock
Carnea de miel, beneficii și contraindicații FOTO: Shutterstock

Medicul Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă și gastroenterologie la Spitalul Județean Galați, susține că produsele și carnea de miel sunt bogate în fier, vitamine din complexul B și potasiu. De asemenea carnea de miel conține acizi grași Omega 3 și minerale importante și benefice pentru organism. 

„Carnea de miel este o carne de foarte bună calitate, dacă acesta nu este foarte mic. Este recomandat ca mielul să aibă minimum 13-14 kilograme la tăiere. Ideal este să fie gătit la cuptor. Mai merge și înăbușit, la grătar sau stufat, în niciun caz prăjit. Fiind carne roșie, conține fier, deci este bună în combaterea anemiei. Mai are și aport important de vitamine din complexul B și de potasiu. Carnea de miel conține acizi grași Omega 3, minerale importante precum, zinc, fosfor și calciu și doar aproximativ 35% grăsimi săturate, care ies din fibrele cărnii dacă este pregătită fără ulei. Restul de 65% din grăsimile conținute de acestea sunt mononesaturate și polinesaturate, altfel spus cele mai sănătoase tipuri de grăsimi pentru organism”, susține dr. Alexandru Nechifor.

Cine nu ar trebui să consume carne de miel

Totuși, este bine ca acest tip de carne să fie evitat de către cei care suferă de colesterol mărit în sânge, asociat cu alte boli cronice, dar și de cei care au boli cardiace, pancreatită acută sau cronică. Potrivit specialistului, carnea de miel conţine mai multe purine, substanţe care formează acidul uric în organism. Acumularea de acid uric în exces şi imposibilitatea eliminării lui cauzează gută şi creşte riscul formării pietrelor la rinichi.

Medicul Alexandru Nechifor FOTO: Arhivă Personală
Medicul Alexandru Nechifor FOTO: Arhivă Personală

„Deoarece este o carne tânără, conține și destul de multe purine astfel încât persoanele ce suferă de gută ar trebuie să o evite. Carnea de miel nu este recomandată persoanelor care au afecțiuni la nivelul ficatului, rinichilor sau pancreasului. De asemenea o atenție deosebită trebuie să aibă și persoanele care au afecțiuni cardiovasculare decompensate”, avertizează medicul Alexandru Nechifor.

Pentru a evita posibile probleme este recomandat să combinăm carnea de miel cu salată și alimente bogate în fibre. „Este important să consumăm carnea de miel împreună cu salate și alimente bogate în fibre. Trebuie să profităm de faptul că este primăvară și avem la dispoziție extrem de multe varietăți de salată și legume proaspete. Evident, nu trebuie să combinăm această carne cu un consum mare de ouă sau alcool, așa cum se întâmplă <în mod tradițional> la noi”, susține dr. Nechifor. 

Să nu consumăm în exces ouă, cozonac și pască

Medicul susține că trebuie să fim atenţi, în această perioadă, în special la cantitatea pe care o consumăm. Mesele ar fi bine să aibă o diferenţă între ele de câteva ore, de 5-6 ore cel puţin. De asemenea, să nu consumăm în exces ouă, drob de miel, cozonac și pască. Mare atenție și la consumul excesiv de alcool.

„Atrag din nou atenția asupra cantității de alimente consumate la o masă. Există viață și după aceste sărbători. Și în mod deosebit celor ce au ținut Postul, trecerea la acest tip de alimentație trebuie să se facă cât mai lent cu putință și în cantități mici, altfel riscăm din nou să umplem camerele de gardă și cabinetele medicilor. În concluzie, cred că nu ar trebui să lipsească bunul simţ alimentar de sărbători”, încheie medicul.

Dr. Alexandru Nechifor este medic specialist de medicină internă la Spitalul Județean Galați, doctor în medicină la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, atestat în adictologie în Bordeaux (Franţa) și prorector al Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite