Chef Foa: „Meniul unui restaurant este o călătorie prin lume, printre gusturi şi printre oameni“
0Îl cunoşti pe Florin Scripcă, alias chef Foa, de la apariţiile sale în emisiunile „MasterChef”, „Flavours, 3 bucătari”, dar şi „Cine-i chefu’?”. Şi-a perfecţionat munca în restaurante celebre din lume, iar acum, la cei 38 de ani, este implicat într-o afacere amplă şi de succes care include 13 restaurante de prânz, 11 cafenele, o divizie de catering şi o locaţie-concept.
Pentru el, pasiunea a existat mereu, încă din copilărie. Preţ de o clipă, încă mai simte mirosul acela îmbietor al plăcintei cu mere şi al puiului fraged din cuptor. Mama lui obişnuia să facă numai bunătăţi de casă, iar de aici şi până la iubirea pentru bucătărie nu a fost decât un pas:
„Mama nu ne ducea la restaurante, căci nu-şi permitea, însă gătea în fiecare zi, iar treaba mea în această poveste era să fac piaţa. Când ajungeam acolo, pentru mine era o nebunie – iubeam zumzetul ăla, mirosul, aromele. Eram curios să ştiu tot despre tot – gustam din produsele expuse, puneam întrebări, voiam să înţeleg ce presupunea fiecare ingredient. Odată întors acasă, stăteam pe lângă mama în bucătărie, căci voiam să văd cum transforma ce luam eu de la piaţă. Curiozitatea asta mă împingea să ştiu totul – de la cumparaturi la gătit la pus pe farfurie, la mâncat, la asezonat”, povesteşte chef Foa. Nu doar el are o pasiune pentru gătit, ci şi fraţii lui, Daniel, cunoscut ca chef Shoo, şi Marius, fiind amândoi bucătari profesionişti.
Pe drumul către împlinirea visului
A renunţat să mai bată mingea în spatele blocului, aşadar, avea 18 ani când s-a angajat într-un restaurant italienesc, după absolvirea liceului. Patronul localului văzându-l pe tânărul Foa dornic să înveţe totul de la zero şi disponibil să înceapă munca oricând, l-a chemat în bucătăria restaurantului.
Chiar dacă acum conduce un business de succes, Florin a început de jos.
Citeşte aici cum a pornit de la spălat vasele, care a fost traseul lui şi ce spune despre mâncarea românească.