Ce alimente pot provoca reacţii alergice
0Milioane de persoane în lume fac alergii alimentare, factorul declanşator putând fi chiar banalele fructe sau legume, dar şi produse de origine animală (lapte, ouă).
Alergia alimentară este o reacţie anormală a sistemului imunitar, care se comportă ca şi cum anumite produse ar fi otrăvuri pentru organism. De aceea, reacţiile alergice pot fi violente: roşeaţă a pielii şi mâncărimi, greaţă, vomă, diaree, dificultăţi la înghiţire, umflături la nivelul feţei , dificultăţi de respiraţie, ba chiar şoc anafilactic. În caz de reacţie severă, suferindul trebuie dus imediat la urgenţă.
Alimentele cu probleme
Dacă eşti alergică la ouă, a le consuma chiar şi în cantităţi mici poate declanşa reacţii negative. Laptele şi produsele lactate provoacă frecvent alergii. Atenţie! Proteinele lactice responsabile de reacţiile adverse sunt prezente în cele mai diverse produse – de la gumă de mestecat la pasta de dinţi. Fructele de mare pot declanşa reacţii deosebit de severe. E suficient uneori să atingi un astfel de aliment pentru ca simptomele să apară. Consumă cu prudenţă şi alimentele procesate care conţin făină sau gelatină din peşte, la fel şi suplimentele alimentare cu omega 3. Se întâmplă uneori ca o persoană care tolerează bine peştele la conservă (tonul, spre exemplu) să aibă reacţii alergice la acelaşi produs în stare proaspătă.