Cât costă cel mai scump ceai din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sortiment de ceai foarte rar, dar şi foarte scump a apărut recent pe piaţă. Frunzele din care este obţinut sunt lăsate la macerat vreme de 80 de ani.

Royal China Club, un local situat pe faimoasa stradă Baker Street, din Londra, a lansat recent un sortiment de ceai rar, la preţul de 226 de euro pentru un ceainic, făcându-l cel mai scump din lume la ora actuală.

Băutura este obţinută din frunzele copacului Da Hong Pao, care se găseşte pe muntele Wuvi, din China. Acestea sunt tratate precum vinul, fiind lăsate la macerat timp de 80 de ani pentru a obţine un gust deosebit.

Deşi preţul lui poate părea exagerat, cei care îl gustă nu dori mai dori vreodată să bea alte ceaiuri. De altfel, legendarii artizani ai ceaiului Oolong şi-au câştigat prestigiul prin raritatea şi unicitatea ceaiului, iar acesta este un tip de ceai Oolong. Frunzele din care este obţinut pot fi culese doar în anumite zile ale anului.

Da Hong Pao este un ceai cu istorie şi are o „notă“ regală. El datează din secolul 18, de pe timpul dinastiei Qing. Împăratul care a dat numele licorii extravagante a fost denumit „Regele Ceaiului“ datorită iubirii pe care o avea faţă de această băutură. Ceaiul era servit doar oaspeţilor de seamă în China, relatează publicaţia britanică „Daily Mail“.

ceai

Metoda de preparare a ceaiului

Legenda spune că mama unui împărat al dinastiei Ming a fost tratată de o boală cu acest ceai, iar împăratul a îmbrăcat apoi în robe roşii copacii din frunzele cărora a fost obţinut, pentru a-i proteja. De altfel, ceaiul este cunoscut şi sub numele de Imperial Red Robe (trad. „Robele Roşii Imperiale”).

Servit întotdeauna la 95 de grade Celsius, ceaiul este obţinut din frunze culese la momentul potrivit, uscate, presate şi amestecate într-un cuptor cu cărbuni încinşi pentru a crea o infuzie aromatică inedită, cu note de cacao pură. Amestecul delicios rămâne pe papilele gustative mult timp după ce a fost consumat.

Peter Chan, reprezentantul Royal China Club, susţine că preparea ceaiului în această manieră strictă nu este un moft, ci o necesitate. „Prepararea ceaiului nu este simplă. Ea devine o artă atunci când foloseşti frunze atât de delicate ca cele folosite pentru Da Honh Pao. Trebuie fiert şi servit la temperaturi specifice. Temperaturile prea scăzute sau prea ridicate pot distruge savoarea ceaiului. Maeştri din China vizitează Royal China Club din Londra o dată la câţiva ani pentru a-i învăţa pe angajaţi arta preparării ceaiului“,  a declarat Chan.

Faptul că frunzele sunt lăsate la macerat un timp atât de îndelungat sporeşte savoarea unică pe care o are ceaiul Da Honh Pao. „Frunzele ceaiului Da Honh Pao sunt lăsate să se ofilească şi să-şi sporească gustul timp de 80 de ani înainte de a putea fi folosite la prepararea ceaiului. Acest lucru ajută la obţinerea unei arome unice, foarte respectate de cunoscătorii ceaiului din întreaga lume“, a adăugat Peter Chan.

Deşi băutura este obţinută foarte greu şi are un gust unic şi spectaculos, nu toţi iubitorii de ceai îşi pot permite să îl savureze.

A consemnat Angie Voicu

Bucătărie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite