Beneficiile terapiei cu „aur negru“, cum este supranumit nămolul de la Techirghiol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
trtament namol

Lacul Techirghiol este unul dintre cele mai de preţ daruri oferite de natură. Situat în Eforie Nord, lacul oferă două inestimabile remedii pentru sănătate: apă sărată şi nămol sapropelic. Nămolul de Techirghiol se numără printre cele mai bune tipuri de nămol din Europa, fiind premiat pentru beneficiile sale la Paris, în anul 1924.

Supranumit şi „Aurul Negru”, nămolul sapropelic din Lacul Techirghiol are beneficii miraculoase pentru sănătate. Acesta este compus din substanţe formate în mod natural, în urma unor procese geologice.

  „Recunoscută încă de pe vremea romanilor, peloidoterapia, sau terapia cu peloide sau nămoluri, este plurifactorială şi acţionează prin mecanisme complexe. Efectele benefice apar imediat, cât şi în timp, prin modificarea capacităţii adaptive generale a organismului. Acestea acţionează la nivelul aparatului cardio-vascular, la nivelul sistemului nervos central şi vegetativ, imunologic şi endocrin”, spune medicul balneolog Mihaela Cucu.

Despre beneficiile nămolului:

  • Stimularea circulaţiei periferice, la fineţea mecanismelor de termoreglare şi răspunsul imun nespecific prin bariera cutaneo-mucoasă şi celulele dendritice din piele;
  • Detoxifiază şi exfoliază prin masaj, dar şi purifică şi hidratează pielea;
  • Alină durerile de spate şi pe cele articulare.
  • Reduce contracturile musculare;
  • Elimină oboseala, creşte tonusul psihic şi vitalitatea.

Nămolul din Lacul Techirghiol poate fi considerat un adevărat „doctor al femeilor”. El reaprinde speranţa maternităţii, vindecând afecţiunile inflamatorii ale aparatului reproducător care determină infertilitate (anexite, cervicite, endometrite). Componenta bituminoasă conferă nămolului acţiune asemănătoare hormonilor estrogeni. Terapiile cu nămol stimulează terminaţiile senzitive de la nivelul pielii, schimburile de energie şi substanţe, mecanismele de reglare a temperaturii corpului şi sinteza de vitamina D. Se produce o reglare a compoziţiei minerale a organismului prin schimburile ionice care se produc la nivelul pielii şi mucoaselor cu care intră în contact direct. Creşterea retenţiei de calciu şi fosfor face din nămol un remediu extrem de important pentru întărirea sistemului osos, pentru prevenirea şi tratarea osteoporozei. Este minunat când se îmbină efectele vindecatoare ala nămolului cu cele estetice. Este un specialist în frumuseţe prin acizii humici din compoziţie care au efecte hialuronidazice. Curăţă în profunzime pielea, elimină toxinele, purifică, scade secreţia de sebum, atenuează ridurile, reduce apariţia celulitei. Hidratează intens, catifelează şi redă culoarea, elasticitatea, tonusul şi strălucirea pielii.

Povestea celebrului „AUR NEGRU” din lacul Techirghiol

 Se spune că un bătrân tătar olog şi orb pe numele de Tekir a ajuns odată cu măgarul sau rănit, la malul acestui lac, în care animalul a intrat să se scalde. S-a chinuit bătrânul apoi ore în şir să-l scoată din noroiul mirositor, dar măgarul încăpăţanat nu voia să se mişte din apă. Mare a fost însă mirarea şi bucuria bătrânului când, ieşind din lac, şi-a dat seama că ochii săi puteau distinge din nou lumina, iar picioarele sale, de multă vreme neputincioase, începuseră să-l asculte. Cât despre înţeleptul său măgăruş – rănile de pe spate i se vindecaseră, iar corpul său parcă trăia o nouă tinereţe. Aflându-se vestea despre această întâmplare miraculoasă, oamenii au venit pe malul lacului, scâldându-se şi ungându-se cu nămol pentru a-şi găsi vindecare. Şi pentru că Tekir şi măgăruşul sau au fost cei care au descoperit miraculoasele beneficii ale lacului, acesta s-a numit Techirghiol însemnând „Lacul lui Techir”. Primele atestări scrise despre utilizarea nămolului şi a băilor în lacul Techirghiol cu scop terapeutic datează din anii 1800, iar în 2014 s-au împlinit 115 ani de recunoaştere a lacului Techirghiol în balneologie şi a proprietăţile sale terapeutice. 

Lacul Techirghiol este cel mai mare şi cel mai sărat lac salin din România

„Cu o salinitate ridicată de 80-90 grame/litru, apa din Lacul Techirghiol este extrem de bogată în minerale şi oligoelemente precum magneziu, brom, calciu potasiu, mangan şi bor. Apa este foarte sărată şi de aceea ea poate fi folosită doar în cure externe, pentru băi reci sau calde. Apa îşi exercită efectul terapeutic prin temperatura şi compoziţia sa chimică, stimulând mecanismele de termoreglare şi reacţiile adaptive. Densitatea crescută a apei de lac determină o forţă arhimedică mai ridicată decât a apei simple, cu o senzaţie accentuată de descărcare a greutăţii corpului cufundat în ea. Această caracteristică îi conferă beneficii importante în recuperarea diferitelor afecţiuni ale muşchilor şi articulaţilor, prin programe de exerciţii fizice în apă”, încheie medicul. 

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite