Metode de tratament care pot schimba radical viaţa bolnavilor cu Parkinson. „Pot să meargă pe bicicletă, pot să devină activi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noile tratamente vor fi disponibile la SJU Slatina, unde a fost înfiinţat un centru de excelenţă pentru bolnavii cu Parkinson FOTO: Alina Mitran
Noile tratamente vor fi disponibile la SJU Slatina, unde a fost înfiinţat un centru de excelenţă pentru bolnavii cu Parkinson FOTO: Alina Mitran

Tratamentul cu apomorfină şi duodopa va fi disponibil în scurt timp la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, unde a luat fiinţă un centru de excelenţă pentru bolnavii cu Parkinson. Care sunt beneficiile noilor terapii.

Parkinson este o boală progresivă care afectează funcţiile motorii şi non-motorii. Începe cu tremor, însă poate ajunge până la a-l ţintui pe pacient la pat şi poate duce chiar la demenţă, făcând în cele din urmă pacientul dependent de alte persoane. 

Povara bolii a devenit însă mai uşor de dus odată cu descoperirea de noi medicamente şi metode de tratament. Problema este că acestea nu sunt însă disponibile pe scară largă, fiind, până de curând, apanajul marilor spitale.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina va putea pune la dispoziţia pacienţilor diagnosticaţi cu Parkinson două noi metode de tratament în decursul următoarelor luni, imediat ce medicii implicaţi vor finaliza programele de instruire specifică. 

La nivelul spitalului a fost înfiinţat un centru de excelenţă pentru bolnavii cu Parkinson, iar în cel mult două luni se va putea realiza aici tratamentul cu duodopa şi, speră şeful secţiei Neurologie, dr. Renică Diaconescu, şi cu apomorfină.

„Dă o stare incomparabil mai bună pentru pacienţi“

Evoluţia bolii Parkinson poate merge până la paralizie, bolnavul devenind dependent de îngrijirea altor persoane. Tratamentele noi aduc în primul rând o îmbunătăţire a stării pacientului, iar în al doilea rând o mai eficientă administrare a substanţelor care menţin nivelul necesar de dopamină în creier.

Concret, pacientul nu va mai înghiţi mai multe pilule de-a lungul zilei, ci substanţa atât de necesară, administrată fie prin intermediul unei gastrostome, fie subcutanat, se va elibera în organism pe tot parcursul zilei. 

Noile metode, costisitoare din punct de vedere financiar, dar care se decontează printr-un program national de sănătate şi nu afectează pacientul, sunt disponibile la această dată în doar câteva centre din ţară. Beneficiul aplicării lor este însă imens. „Dă o stare incomparabil mai bună pentru pacienţi“, a explicat medicul primar neurolog Renică Diaconescu, şeful secţiei Neurologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina. 

Pentru a beneficia de tratamentul cu duodopa, pacienţii trebuie mai întâi să fie convinşi să suporte o mică intervenţie chirurgicală care presupune montarea unei pompe şi a unui tub (gastrostomă). Acestea  vor face ca substanţa de care pacienţii cu Parkinson sunt dependenţi să poată fi administrată sub forma unui gel direct în intestin, de unde se eliberează în organism pe tot parcursul zilei. 

„Noi le instalăm, în colaborare cu medicul gastroenterolog şi cu chirurgul, pentru că ei trebuie să facă gastrostoma, noi o să-i luăm pacientului nişte analize din stomac să vedem dacă poate accepta acea substanţă, după aceea aplicăm acel aparat, cu doza care vrem noi să se administreze, în cantitatea pe care o stabilim noi pe zi. Seara pacientul ridică aparatul şi dimineaţa şi-l pune la loc. Pe timpul nopţii ia o tabletă care «să-l ţină în priză», cum se spune“, a explicat dr. Diaconescu. Pacientul revine periodic în faţa medicului neurolog pentru evaluare şi pentru a-şi primi dozele pentru următoarea perioadă până la viitorul control.

Lucrurile nu vor merge în toate cazurile de la sine, este convins medicul neurolog, pentru că nu toţi pacienţii vor accepta noile tratamente. „Metoda este foarte bună, dar din păcate este o mare reţinere din partea pacienţilor. Pentru că spun: «cum să dea gaură acolo?». Ei nu-şi dau însă seama că pot să meargă pe bicicletă, pot să devină activi, trecând la astfel de tretament. Atfel pacientul rămâne în continuare, cum e Parkinsonul, închistat, încleştat, greu vorbeşte, greu mănâncă…“, a adăugat medicul.

Substanţa administrată prin injecţii

O a doua metodă cu rezultate de asemenea peste cele obţinute prin administrarea tabletelor este injecţia cu apomorfină. Şi această metodă va fi disponibilă, speră şeful secţiei Neurologie, la spitalul din Slatina cât de curând.

„Se administrează prin nişte injecţii, subcutanat, cum se administrează la diabet. Bolnavul nu-şi mai ia medicamentele, se duce şi-şi face injecţia. La Parkinson este bine ca substanţa să intre continuu în creier, dopamina aceasta“, a explicat medicul. 

Prin administrarea tabletelor se produce efectul on/off, cu vârfuri ale nivelului substanţei, urmate de o scădere, iar aceste variaţii determină efecte în capacitatea motorie a pacientului. În schimb, administrarea duodopa şi apomorfinei elimină această variaţie, nivelul fiind constant. „Dă o stare incomparabil mai bună pentru pacienţi“, explică medicul care este efectul. 

Pacientul va fi, în cele din urmă, cel care decide pentru care dintre metode optează. „I se oferă amândouă posibilităţile. Oamenilor mai puţin instruiţi nu poţi să le dai aparatul cu duodopa, pentru că nu vor şti să-l manevreze, trebuie să se ocupe  cineva din familie. Pentru cealaltă metodă e mult mai simplu, îi spui la ce oră să ia pen-urile acestea şi el introduce singur. E şi în funcţie de capacitatea pacientului de a înţelege, dar şi de ce îşi doreşte. Poate nu-şi doreşte să-şi facă gastrostomă, doreşte tratamentul cu apomorfină“, a mai spus medicul.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Neurolog: „Anticorpii circulanţi pot dispărea. Capacitatea organismului în faţa agresiunii contează“

Studiu Australia: Cancerele sistemului digestiv sunt în creştere în rândul tinerilor

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite