Tesla Model S - Maşina anului 2013 conform publicaţiei Motor Trend

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Tesla Motors
FOTO Tesla Motors

Tesla Model S face parte dintr-un nou val de automobile electrice, 2.0 cum ar spune pasionaţii de tehnologie, ce a reuşit să înglobeze cu succes atât aspecte tehnice demne de luat în seamă precum autonomia şi performanţa cel puţin decente, cât şi un design extrem de atrăgător.

Datorită acestor calităţi, sedanul californian a reuşit să-şi adjudece unul din cele mai importante premii auto din Statele Unite ale Americii, Maşina Anului 2013, acordat de publicaţia Motor Trend. În cadul juriului, acesta s-a impus cu o majoritate copleşitoare în faţa unor rivali serioşi, precum Porsche 911 Carrera S, Porsche Boxster, BMW M5 sau Subaru BRZ.

tesla model s 1

În timp ce design-ul a fost vag influenţat de modele europene precum Maserati GranTurismo sau Jaguar XF, componenta tehnică a maşinii a beneficiat în totalitate de inventivitatea inginerilor americani. Aceştia au dezvoltat un şasiu ce încorporează un singur motor electric, o cutie de viteze cu o singură treaptă şi un set de acumulatori cu o dispunere liniară, de-a lungul şasiului. Conform americanilor, această configuraţie are un centru de greutate extrem de jos şi permite un comportament dinamic demn de o berlină de top dotată cu motor cu ardere internă.

Astfel, Model S are pe fişa tehnică valori extrem de interensante pentru sprintul până la 100 km/h, care durează doar 5.6 secunde, respectiv 4.0 secunde în configuraţia de top Signature Performance şi pentru viteza maximă, anunţată ca fiind în jurul valorii de 210 km/h. Puterea furnizată de motorul electric în configuraţia standard este de 362 CP, iar versiunea sportivă echivalează aproximativ 420 CP. Cuplul motor creşte de la 440 Nm pentru modelul de bază la 600 Nm, în cazul Signature Performance.

Autonomia variză în funcţie de acumulatorii aleşi, Tesla oferindu-le clienţilor posibilitatea de a alege una din cele trei versiuni disponibile : 40, 60 sau 85 kWh, cea din urmă fiind capabilă să parcurgă până la 480 km cu un singur "plin".

tesla model s interior

Interiorul maşinii aduce câteva inovaţii în domeniu, aici observându-se din plin avantajul dispunerii liniare a bateriilor. Model S este o berlină extrem de practică, oferind în habitaclu un spaţiu arhisuficient pentru cinci pasageri, plus două compartimente pentru depozitarea bagajelor; unul clasic, în spate, ce poate fi dotat opţional cu două scaune pentru copii şi unul sub capota faţă, în locul motorului clasic.

Din punct de vedere al tehnologiei adoptate pentru interior, nu putem să nu remarcăm bordul dominat de un imens ecran tactil de 17 inci, responsabil de toate funcţiile oferite de Model S pentru interior.

În Europa, Tesla Model S va fi comercializat doar în versiunile cu acumulatori de 60 şi 85 kWh, preţul de bază anunţat pentru Germania fiind de 71.400 de euro. Vârful de gamă Signature Performance, care într-un controversat clip a reuşit să învingă un M5 într-o cursă de 400 de metri, va costa nu mai puţin de 109.150 euro.

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite