INFOGRAFIC Legendara maşină a lui James Bond se vinde la licitaţie: ce dotări fabuloase are

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un automobil Aston Martin DB5 din 1965, folosit pentru filmele din seria James Bond, ar putea obţine milioane de dolari la licitaţia din California

Una dintre maşinile-simbol din filmele cu James Bond va fi scoasă la licitaţie vineri de casa Sotheby's. Evenimentul va avea loc în Monterrey, California, iar experţii preconizează că piesa de colecţie ar putea ajunge la exorbitanta sumă de şase milioane de dolari. În total, DB5 a apărut în şase filme ale seriei şi a fost condusă de trei dintre cei şapte actori care l-au jucat pe James Bond. 

Automobilul Aston Martin DB5 care va fi scos la licitaţie nu a fost niciodată folosit în lungmetrajele din franciză, însă este similar celor conduse de agentul 007 în filmele „Goldfinger“ (1964) şi „Operaţiunea Thunderball“ (1965),  ambele cu actorul scoţian Sean Connery (acum în vârstă de 88 de ani) în rolul principal. Maşina a avut „apariţii episodice“ şi în filmele „GoldenEye“ (1995), „Tomorrow Never Dies“ (1997), cu actorul american Pierce Brosnan (66 de ani), „Casino Royale“ (2006), „Skyfall“ (2012) şi „Spectre“ (2015), cu britanicul Daniel Craig (51 de ani).

Are 13 gadget-uri speciale

Aston Martin DB5 a fost unul dintre cele mai râvnite vehicule ale acelor vremuri, în principiu pentru că era dotat cu numeroase gadget-uri care îl ajutau pe James Bond să-şi ţină inamicii la distanţă. 

Maşina a fost fabricată în anul 1965, dar în urmă cu câţiva ani a fost restaurată în întregime de o companie elveţiană. Procesul a durat patru ani, timp în care au fost reparate şi accesoriile inteligente de la bord. 

Vehiculul include 13 modificări, fiind echipat între altele cu mitraliere Browning de calibrul 30 ascunse în spatele semnalizatoarelor, rame hidraulice montate pe barele de protecţie din faţă şi din spate, un scut antiglonţ care poate fi ridicat şi coborât, un radar în bord, pulverizatoare de fum, plăcuţe rotative şi scaune ejectabile. În plus, maşina deţine un telefon montat în uşa şoferului şi un compartiment ascuns sub scaunul şoferului unde pot fi depozitate mai multe arme. 

Imagine indisponibilă

DB5 are un motor pe benzină de 4 litri care dezvoltă 286 de cai putere, are o viteză maximă de 233 km/h şi sprintează de la 0-100 km/h în doar 8,1 secunde. 

În ultimii 50 de ani, dintre care 35 şi i-a petrecut într-un muzeu, acest Aston Martin DB5 „Bond Car“ a avut doar trei proprietari privaţi, potrivit reprezentanţilor casei de licitaţii. 

Aston Martin oferă o serie limitată

Celălalt model DB5, folosit atât în „Goldfinger“ şi „Thunderball“, a fost scos la licitaţie în august 2010, în Londra, şi a fost adjudecat pentru  impresionanta sumă de 4,6 milioane de dolari.

Totuşi, anul trecut, reprezentanţii Aston Martin au anunţat că vor să producă în serie limitată celebra maşină a lui James Bond. Compania are în plan să construiască 25 de noi exemplare în aceeaşi uzină în care a făcut şi modelele originale. Pentru această serie limitată, Aston Martin a continuat colaborarea cu Eon Productions.

image
image

În plus faţă de maşinile originale, fiecare dintre cele 25 de unităţi ale acestei serii limitate va fi vopsită în nuanţa Silver Birch şi va avea aproape toate gadget-urile expuse în seria 007. Fiecare exemplar va costa aproximativ 3,5 milioane de dolari fără taxe. Primele livrări vor avea loc anul viitor. Pe lângă cele 25 de unităţi, vor mai fi construite încă trei exemplare. Aston Martin va păstra unul, altul ajunge la Eon Productions, iar al treilea va fi vândut la licitaţie în scopuri caritabile. Aceste modele nu vor avea însă drept de circulaţie pe drumurile publice.

AutoPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite