Amazonia, rezervor nesecat de specii noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai mare pădure tropicală din lume este în pericol
Cea mai mare pădure tropicală din lume este în pericol

Pădurea tropicală amazoniană - cea mai mare de acest tip din lume – este o sursă inepuizabilă de surprize pentru oamenii de ştiinţă.

La fiecare trei zile, în ultimii zece ani, în această zonă au fost descoperite noi specii de animale şi plante. Aceasta este concluzia unui raport al Fondului Mondial pentru Natură (WWF), notează LiveScience. Mai precis, în perioada 1999-2009, oamenii de ştiinţă au identificat 1.200 de noi specii de animale şi plante. Printre acestea, se numără un anaconda cu o lungime de patru metri, un papagal chel şi o specie de drac de mare orb. De altfel, regiunea amazoniană găzduieşte 10% din speciile terestre cunoscute la nivel global. Multe dintre acestea nu există în alte părţi ale Planetei.

Oamenii de ştiinţă avertizează însă că multe vietăţi ar putea dispărea din cauza tăierilor excesive de copaci din zonă. În numai 50 de ani, 17% din arborii din zonă au fost doborâţi, locul acestora fiind luat de terenuri agricole şi ferme, se arată în raportul WWF.

Neglijenţa accentuează problemele

„Trebuie să fim foarte atenţi la distrugerea habitatelor naturale", a declarat Meg Symington, directorul programului WWF pentru Amazon. „Dacă nu facem nimic, foarte multe animale şi plante vor ajunge de domeniul trecutului", a adăugat aceasta. În plus, în cazul în care această situaţie va continua, există toate şansele ca încălzirea globală să se accentueze, mai spun experţii. Amazonul, o regiune vastă, de 6,7 milioane de kilometri pătraţi, se extinde în Brazilia, Bolivia, Peru, Ecuador, Columbia, Venezuela, Guyana, Surinam şi Guyana franceză.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite