Alpii Francezi, paradisul schiorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De pe cel mai înalt vârf din Chamonix se deschide o superbă panoramă în faţa grandorii bătrânului Mont Blanc
De pe cel mai înalt vârf din Chamonix se deschide o superbă panoramă în faţa grandorii bătrânului Mont Blanc

Pârtiile din Alpii Francezi, unele practicabile până la sfârşitul lunii aprilie şi chiar vara, sunt printre cele mai întinse şi căutate din Europa. Preţuri mici, acces rapid, atmosferă familială, schi de calitate. Acestea sunt atuurile staţiunilor franceze aflate la graniţa cu Elveţia, cele mai populate şi îndrăgite locaţii ale sezonului rece.

Dacă până acum turiştii români iubitori ai sporturilor pe zăpadă gândeau că doar în Austria se poate ajunge cel mai repede şi se poate schia cel mai bine, s-au înşelat! În doar trei ore, cu schi-charter-ul, se poate ajunge în Franţa.

VEZI AICI GALERIE FOTO

Scurtând foarte mult timpul, schi-charterul devine comparabil ca preţ cu autocarul sau cu maşina personală. Echipamentele de schi nu se calculează ca surplus la bagajul normal. Adaptate la orarul de sosire al avioanelor, autocare speciale fac legătura de la aeroport spre staţiunile montane vizate.

Risoul, oraşul zăpezii

Les Deux Alpes, cea mai renumită staţiune pentru practicarea schiului şi pe perioada verii

No title

În sud-estul Franţei, departe de zonele industrializate, se întind domeniile de schi ale Alpilor Francezi, un tărâm aidoma celui prin care-şi purta sania trasă de bidivii albi ca neaua însăşi Crăiasa Zăpezii. Aici, întreaga regiune este împânzită de o vastă reţea de transport pe cablu, care acoperă ca un păienjeniş toţi versanţii.

La cele mai mici preţuri pot exista condiţii impecabile pentru practicarea schiului de calitate. Instructori experimentaţi au grijă ca orice începător să poată învăţa secretele schiatului numai în câteva zile.

Una dintre staţiunile cele mai căutate este Risoul. Având o minunată privelişte asupra văii Durance şi a lacului Serre Poncon, Risoul este situată la o altitudine de 1.850 m, foarte aproape de Parcul Regional Queyras. Beneficiază de un frumos şi complet ansamblu schiabil, care face parte din Domeniul Pădurii Albe.

Fiind o staţiune familială prin excelenţă, copiii se simt ca într-un paradis alb beneficiind de o mulţime de activităţi care le fac vacanţa cât mai plăcută. După cum „grăiesc" statisticile meteorologice, Risoul este una dintre cele mai înzăpezite staţiuni din Franţa, curios fiind faptul că, deşi are parte de ninsori abundente, aici sunt un număr-record de zile însorite.

Cu 180 de pârtii, staţiunea se potriveşte atât schiorilor debutanţi, cât şi celor experimentaţi. Cei 14 kilometri de trasee prin pădure conturează cel mai mare teritoriu de schi fond. Însă marea atracţie pentru iubitorii sportului de iarnă sunt pârtiile, cu diferite grade de dificultate. Pe zona de schi se poate schia de la 1.650 de metri până la 2.750 de metri, locul până unde ajunge telefericul.

Cele trei văi Incontestabil, Les Trois

Valees (Cele Trei Văi), care cuprinde Brides Les Bains, Meribel şi Courcheval, este cel mai mare domeniu schiabil din lume. Aici, zăpada persistă din decembrie până la sfârşitul lunii aprilie. Zona este situată între 1.300 m şi 3.230 de metri altitudine şi numără 330 de pârtii pe o lungime de 600 de kilometri. Jumătate din acestea sunt pentru începători. Aproape 180 de instalaţii de cablu acoperă teritoriul celor trei văi. Staţiunile din Les Troix Valees deţin 38 de telescaune, 33 de telecabine şi două teleferice.

Pentru siguranţa celor mici, administratorii pârtiilor au brevetat un sistem numit „Magnetstick", care ţine copilul pe telescaun cu ajutorul unui magnet. Mont de Vallon, sau Piramida albă, cuprinde cele două părţi din stânga şi din dreapta văii şi înlesneşte conexiunea din Saulire sau Col de la Loze cu schilifturile  din Courchevel. Pe partea opusă ieşirile duc spre Val Thorens şi Les Menuires. Dar marile provocări pentru schiorii experimentaţi sunt pârtiile de la Cime de Caron.

Mai ieftin ca la Sinaia

Încă din secolul al XIX-lea, Brides Les Bains este renumită ca staţiune termală pentru tratamentele de artroză şi reumatism. La Centrul SPA de aici se poate combina foarte bine schiul cu refacerea. Aflată în inima văii Tarantaise, această staţiune conferă, prin simplitatea ei, o atmosferă deconectantă.

Cu preţuri mai mici faţă de celelalte staţiuni, chiar şi decât în România, dar şi prin numeroasele facilităţi de relaxare, Brides Les Bains are şarmul unui cochet orăşel de munte. În aceeaşi notă cochetă este şi staţiunea Chamonix. Situată la o altitudine de 1.053 de metri, la numai 15 kilometri de Elveţia, încă de la organizarea primelor Jocuri Olimpice de Iarnă din 1924, staţiunea reprezintă „Mecca" alpinismului şi sporturilor montane.

Domeniul schiabil de aici se deschide la începutul lunii decembrie, ţine până în luna mai şi cuprinde 205 kilometri de pârtii desfăşurate de la 1.040 de metri până la 3.842 de metri. În orăşelul cosmopolit, alături de vile moderne şi hoteluri somptuoase, stau încă semeţe sub biciul timpului biserici sau capele protestante vechi de secole, hoteluri şi palate din vremea „belle epoque", mici bisericuţe în stil baroc, dar şi faţade în stil „Art Deco".

Centrul pietonal este plin de diverse magazine, dar şi de restaurante cu specific francez, unde se poate servi un adevărat mozaic de feluri de mâncare rustice pe bază de cartofi, brânză şi mezeluri. Cu skipass-ul în buzunar, nu trebuie însă ratată o plimbare cu telefericul până la Aiguille du Midi. Să fii însă pregătit pentru o călătorie care-ţi va tăia răsuflarea! Acesta este singurul teleferic din lume care urcă abrupt, pe un singur tronson, până la altitudinea de 3.842 de metri. Vârful, alintat de soare, oferă o privelişte spre Mont Blanc greu de măsurat în cuvinte.

Schi şi-n miezul verii

Abundenţa zăpezii face ca pârtiile să fie potrivite tuturor exigenţelor

No title

Un alt orăşel desprins parcă din poveştile lui Andersen este Les Deux Alpes. Situată la 1.650 de metri, staţiunea este una dintre cele mai renumite pentru practicarea schiului şi pe timpul verii.

Peste 50 de instalaţii de transport pe cablu, aflate pe ambele părţi ale văii, pornesc din centrul staţiunii şi ajung până la altitudinea de 3.600 de metri. Aici se găseşte unul dintre cei mai mari gheţari din Europa şi vestita Grotă de Gheaţă. Cu skipass‑ul în buzunar, aventura până la Grotă devine floare la ureche, având în vedere faptul că acesta permite folosirea instalaţiilor de transport pe cablu fără restricţie.

Prima telecabină opreşte la 1.600 m. De aici, pe un alt tronson, telecabina Jandri Express se avântă spre 3.130 de metri. Se apelează, pe mai departe, la un lift de suprafaţă care parcurge o distanţă considerabilă în doar trei minunte. Dar drumul nu are capătul de cursă aici. Pentru a ajunge la Grota de Gheaţă mai trebuie luat... metroul.

Inima de gheaţă a muntelui, ca într-o călătorie spre centrul pământului, este săgetată de un metrou. După două minute petrecute în metrou, desfăşurat pe o lungime de 300 m, peştera de gheaţă îşi dezvăluie magnificile ascunzişuri, întortocheate labirinturi de culoare, unde la fiecare colţ te întâmpină sculpturi unicat realizate în pereţii de gheaţă.

Multiplele posibilităţi de petrecere a timpului liber, alături de cele 104 pârtii răsfirate pe o lungime de 225 de kilometri, fac din Les Deux Alpes o staţiune bine venită pentru grupuri de tineri, cupluri, dar şi pentru familiile cu copii.

430 de hectare de pârtii

Staţiunea Les Deux Alpes oferă turiştilor pârtii atât pentru începători, cât şi pentru profesionişti, care se întind pe 430 de hectare. Un sejur de 7 zile la hotel de trei stele costă, pentru jumătatea lunii ianuarie, între 475 şi 520 euro.
În preţ sunt incluse atât skipass-ul, cât şi accesul la piscină şi patinoar.

180 de kilometri de pârtii pentru începători se desfăşoară în Risoul. Staţiunea se află la 1.850 de metri. Preţul unui sejur, care include cazare de 7 nopţi în apartamente de 4 sau 6 persoane, bilet de avion şi skipass, pleacă de la 455 de euro.

850 de euro de persoană costă un pachet cu 7 nopţi de cazare, demipensiune şi bilet de avion în Brides Les Bains. Staţiunea are 600 de kilometri de pârtii şi 180 instalaţii de cablu. Teleschiul ajunge la 3.200 de metri.

1.053 de metri este altitudinea staţiunii Chamonix. 7 nopţi de cazare cu mic dejun la hotel de trei stele costă 841 euro. În pachet este inclus şi biletul de avion. Valea oferă 150 de kilometri de pârtii pentru schiorii intermediari.

2.703 de metri este vârful uneia dintre cele mai spectaculoase pârtii, care are punct final centrul staţiunii Les Orres. Pista de schi nu are un grad de dificultate ridicat la coborâre.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite