Albie de râu secat, descoperită pe Marte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii de știință spun că descoperirea albiei de râu reprezintă o asigurare că au găsit deja primul mediu potențial propice vieții pe Marte
Oamenii de știință spun că descoperirea albiei de râu reprezintă o asigurare că au găsit deja primul mediu potențial propice vieții pe Marte

Robotul Curiosity a descoperit o albie de râu secat, dovadă că suprafața planetei Marte a fost traversată de o sursă de apă. Potrivit Agenției Spațiale Americane, deși existau deja dovezi ale existenței apei pe Marte, imaginile cu rocile specifice albiei unui râu sunt primele de acest fel.

Oamenii de știință studiază imaginile cu pietre cimentate în conglomerate (roci sedimentare formate din sfărâmăturile rotunjite ale unor roci mai vechi). Dimensiunile și formele pietrelor oferă indicii cu privire la viteza și direcția de curgere a râului. „Din mărimea pietrișului pe care l-a transportat, putem să deducem că apa se mișca cu aproximativ 0,9 metri pe secundă, iar adâncimea era undeva între gleznă și șold", a declarat William Dietrich, din cadrul Universității din California, Berkeley, unul dintre oamenii de știință din cadrul proiectului Curiosity. „Au fost scrise multe lucrări despre canalele de pe Marte, cu ipoteze diferite legate de fluxul apei din acestea. Însă, aceasta este prima dată când vedem pe Marte, cu adevărat, pietriș transportat de apă. Este o tranziție de la speculații cu privire la dimensiunea aluviunilor la observarea lor directă", a adăugat Dietrich.

„Rocile au fost transportate de apă, nu de vânt"
Albia râului a fost găsită între partea de nord a Craterului Gale și poalele Muntelui Sharp, un munte din interiorul craterului. „Formele (rocilor ¬- n.r.) arată că au fost transportate, iar dimensiunile lor arată că nu ar fi putut fi transportate de vânt. Au fost transportate de apă", a declarat un alt membru al echipei Curiosity, Rebecca Williams, din cadrul Institutului de Știință Planetară din Tucson, Arizona. „Un curs de apă poate fi un mediu propice vieții", a declarat John Grotzinger, din cadrul Institutului de Technologie din Pasadena, adăugând că „nu este prima noastră alegere în ceea ce privește un mediu favorabil conservării organice. Ne îndreptăm în continuare către Muntele Sharp, dar aceasta este o asigurare că am găsit deja primul mediu potențial propice vieții".

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite