Zbor direct în istorie: Iulian Pîtea e doar al doilea român care ne reprezintă la sărituri cu schiurile la Olimpiadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Olimpiada albă se deschide fastuos vineri, iar sâmbătă intră în concurs şi primii români. Printre ei, şi Sorin Iulian Pîtea, sportivul de doar 16 ani care reprezintă România la sărituri cu schiurile, disciplină la care ne-am mai lăudat cu un singur participant.

Olimpiada albă se deschide fastuos vineri, iar sâmbătă intră în concurs şi primii români. Printre ei, şi Sorin Iulian Pîtea, sportivul de doar 16 ani care reprezintă România la sărituri cu schiurile, disciplină la care ne-am mai lăudat cu un singur participant. Mergând pe principiul lui Coubertin, Virgil Neagoe a ocupat ultimul şi penultimul loc pe trambulinele de 70 şi 120 de metri, la Albertville, în 1992.
Mezinul echipei române la Soci crede în şansa lui de a pune mâna pe o medalie, dar nu acum, ci peste patru ani: „Văd această Olimpiadă ca pe o rampă de lansare. Voi folosi concursul de la Soci pentru a-mi testa puterile, pentru a câştiga experienţă. Olimpiada îmi va arăta unde mă situez şi cât mai am de muncit pentru a mă bate cu cei mari”.
După ce şi-a încercat abilităţile de fotbalist şi de înotător, Iulian a trecut la schi fond şi biatlon, oprindu-se în cele din urmă la sărituri cu schiurile. La 10 ani făcuse deja cunoştinţă cu trambulina şi înălţimile. „Nu e un sport riscant, gândeşte-te că începi să sari de la 5 metri, nimeni nu se urcă direct la 200 de metri. E adevărat, au fost zile în care nu mă simţeam bine şi, acolo sus, în vârful trambulinei, mi-era puţin teamă de ce va urma”, mărturisea Pîtea într-un interviu acordat Mediafax.
Braşoveanul a câştigat biletul pentru Soci după un loc 12 obţinut chiar anul acesta la Cupa Continentantală de la Sapporo pe trambulina mare. Sportivul legitimat la CS Dinamo Râşnov intră sâmbătă în calificări, de la ora 18.30, pe trambulina normală de 90 de metri, sperând să ajungă în finală. „Merg cu dorinţa de a face cea mai bună săritură, să intru în primii 50, iar apoi să am o clasare cât mai bună”, spune el.

Un loc în primii 10 e ca o medalie
24 de sportivi români au ajuns la Soci şi au început antrenamentele. Secretarul COSR, Ioan Dobrescu, consideră că un loc 10 ar echivala cu o medalie pentru un sportiv român, în vreme ce prezenţa între primii 20 ar fi remarcabilă. România a obţinut o singură medalie la Jocurile Olimpice de iarnă, la Grenoble (1968), bronz la bob, prin Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe.

“Vom conta în acest sport”
Construirea bazei sportive de la Râşnov a fost un punct de cotitură pentru mulţi sportivi români. “Acum doi ani ne antrenam numai în străinătate, plecam foarte des, la şcoală nu eram, cu părinţii nu eram, prietenii erau departe, nu a fost deloc uşor. Acum avem aici, acasă, una dintre cele mai moderne baze din lume şi nu suntem mai prejos de alţii. Chiar este extraordinar să avem trambulină şi condiţii la Râşnov, acasă la mine”, a afirmat Iulian Pîtea. Ioan Dobrescu e de părere că în următorii ani România o să conteze în acest sport.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite