VIDEO „Tata“ pentru tiki-taka: Barcelona şi-a prezentat noul antrenor. Cu ce a surprins un argentinian anonim în Europa la prima sa apariţie în Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gerardo Martino
Gerardo Martino

Gerardo Martino (50 de ani) şi-a susţinut prima conferinţă de presă în calitate de tehnician al catalanilor. Conaţionalul lui Messi a dat o replică inspirată, atunci când a fost întrebat dacă nu e îngrijorat că n-a mai lucrat până acum în Europa.

Rămasă fără Tito Vilanova, care vrea să învingă cancerul care a tot recidivat, Barcelona a optat pentru o soluţie-surpriză: Gerardo „Tata“ Martino, un tehnician care până la 50 de ani a lucrat numai în America de Sud. Ce e drept, a avut nişte rezultate bune: a câştigat în ultimul sezon titlul în Argentina cu Newll’s Old Boys şi a dus naţionala Paraguay-ului până în sferturile Mondialului din 2010. 

Lumea a speculat că numirea lui Gerardo Martino s-a făcut la insistenţele lui Messi, având în vedere că amândoi sunt argentinieni, născuţi în oraşul Rosario. Astăzi, în prima sa conferinţă de presă, noul tehnician al catalanilor a lămurit multe dintre curiozităţile jurnaliştilor şi a surprins prin dezinvoltura sa.

Ce a spus?

Despre rolul lui Messi la numirea sa – N-a influenţat cu nimic sosirea mea aici.

Despre cum e să antrenezi pentru prima dată, la 50 de ani, în Europa – Ca să răspund la această întrebare îl voi cita pe un fost tehnician spaniol al Barcelonei, Cesar Luis Menotti: „Odată ce ai antrenat în Argentina, după aceea, peste tot îţi va fi uşor. Eu n-am CV-ul lui Menotti, dar sunt de acord cu ce a spus el. Nu e uşor să antrenezi în Argentina, iar presiunea e la fel ca în Europa.

Despre posibilitatea ca Messi şi Neymar să joace bine împreună – Mi-e greu să cred că doi fotbalişti de clasă mondială nu vor reuşi să colaboreze bine pe teren. Nu văd o problemă în faptul că amândoi sunt la Barcelona. Dacă nu voi reuşi să-i fac să joace bine împreună, atunci înseamnă că eu, ca antrenor, am eşuat.

Despre primele sale obiective la Barcelona – Vreau ca jucătorii să mă cunoască. Vreau să le câştig încrederea. Vreau să formez un grup. 

Despre rolul care îi va fi distribuit lui Messi – A jucat pe posturi diferite şi a marcat tot mai multe goluri. Messi va juca în aceeaşi poziţie ca până acum. Noi vrem ca el să fie comfortabil în echipă, aşa cum a fost şi până acum.

Despre faptul că îl va înlocui pe Vilanova – Vreau să-i mulţumesc pentru tot, pentru că mi-a urat succes. Vrem să-i transmitem toată puterea şi energia noastră. Nu-l cunosc, dar ştiu situaţia sa şi trebuie să fim înţelegători cu el. Îi dorim tot binele din lume. 

Despre situaţia mijlocaşului Cesc Fabregas – Barcelona a refuzat deja două oferte de la Manchester United pentru el şi cred că va respinge şi a treia ofertă. Altfel spus, Fabregas va rămâne aici. E un fotbalist excelent şi ne vom baza pe el, indiferent de ofertele făcute de United.

  

Despre cum va juca Barcelona - Avem jucători extraordinari şi cred că dacă vom reveni la ideile bune pe care le-a aplicat Barcelona în ultimii ani vom construi o echipă foarte competitivă. Pressing-ul e o calitate a Barcelonei pe care vreau s-o aducem înapoi. Vreau să ne simţim confortabil atunci când atacăm şi ne aflăm foarte sus în terenul adversarului.

VEZI AICI CONFERINŢA LUI GERARDO MARTINO

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite