VIDEO Nu i s-a deschis paraşuta: Dean Potter, un celebru sportiv american, a murit în timpul unui salt cu "wingsuit"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dean Potter FOTO Gripped.com
Dean Potter FOTO Gripped.com

Dean Potter, unul dintre cei mai cunoscuţi acrobaţi americani din domeniul sporturilor extreme, a murit în urma unui salt cu "wingsuit" (costum cu aripi), sâmbătă, în Parcul Naţional Yosemite din California, informează bbc.com.

Sportivul american, în vârstă de 43 de ani, a sărit cu acest costum special de pe promontoriul Taft Poit, care are înălţimea de 2.286 de metri, a precizat un purtător de cuvânt al administratorilor Parcului Naţional Yosemite.

Colegul lui din acest zbor extrem, Graham Hunt, în vârstă de 29 de ani, şi-a pierdut la rândul său viaţa.

Salvamontiştii au fost alertaţi la scurt timp după dispariţia celor doi sportivi şi au început căutările încă de sâmbătă după-amiază.

Trupurile lor neînsufleţite au fost găsite duminică dimineaţă.

Ambii purtau "wingsuit" - costume dintr-o ţesătură aerodinamică, strâns lipite de corp, cu aripi realizate sub forma unui material excedentar între mâini şi trup şi între picioare -, care îi ajută pe sportivi să plutească în aer.

Paraşutele celor două costume speciale nu s-au deschis, scrie presa americană.

Dean Potter a fost un atlet care a împins acest sport tot mai aproape de limită, efectuând de numeroase ori acrobaţii controversate.

A fost criticat în mai 2006 după ce a efectuat "o urcare liberă, solitară", a legendarului Delicate Arch, o stâncă renumită din statul american Utah. În urma acelei cascadorii periculoase, compania vestimentară Patagonia a decis să anuleze contractul de sponsorizare a sportivului.

Dean Potter a fost, de asemenea, primul om din lume care a escaladat liber - fără frânghii şi fără plasă de siguranţă - principalii trei pereţi montani din Parcul Naţional Yosemite într-o singură zi.

El era, de asemenea, renumit pentru traversări pe coardă la mare înălţime şi pentru salturi cu paraşuta extrem de riscante - a efectuat unele dintre acestea purtându-l în spate pe Whisper, câinele său.

Anul trecut, Dean Potter a publicat pe internet un film de 22 de minute, intitulat "When Dogs Fly", în care erau prezentate salturile cu paraşuta ale câinelui său Whisper. Deşi filmul a făcut senzaţie pe internet, a atras critici vehemente din partea multor organizaţii pentru protecţia animalelor.

Tot în 2014, Ramón Rojas, deţinătorul multor recorduri privind saltul cu wingsuit, supranumit "The Birdman" ("Omul pasăre"), a murit în urma unei astfel de acrobaţii, în Elveţia. 

 Ultima săritură a lui Dean Potter

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite