VIDEO Legenda lui Ronnie, cel mai talentat jucător din snooker

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De cinci ori campion mondial la snooker,  O’Sullivan a învins în lupta cu drogurile şi fobiile sociale şi a trecut peste drama închiderii după gratii a tatălui său vreme de 18 ani pentru crimă.

Este cel mai talentat jucător din istoria acestui sport. Clipeşte şi ai să-l ratezi! Doamnelor şi domnilor, Racheta Roonie O’Sullivan!“. Aşa este prezentat la intrarea în arena de la Sheffield englezul care a cucerit de cinci ori titlul mondial la snooker. Nu e cel mai titrat jucător, dar este unanim recunoscut ca fiind cel mai înzestrat om care a pus mâna pe tacul de snooker. „E la o milă distanţă de noi ceilalţi“, admitea Stephen Hendry, septuplu campion mondial, cel în faţa căruia Ronnie obţinea prima victorie imensă a carierei.
TATĂL SĂU, CONDAMNAT LA 18 ANI DE DETENŢIE
Avea doar 17 ani şi 358 de zile O’Sullivan, când l-a învins pe Hendry în finala Campionatului Marii Britanii. A doua zi, Ronnie a luat trofeul şi s-a dus la închisoare. Tatăl lui fusese recent condamnat la 18 ani în spatele gratiilor, pentru că a omorât un om în urma unei bătăi într-un bar. „Când am aflat, am fost devastat. Efectiv devastat. Tatăl meu însemna totul, el îmi plătea taxele de concurs, mă susţinea. Când
i-am dus trofeul la închisoare mi-a spus că e mândru de mine, dar de mâine să mă întorc la masă, la antrenamente şi să continui să câştig“, a dezvăluit  Ronnie.
ALCOOL ŞI DROGURI
Dacă tatăl său a fost închis în 1992, peste alţi doi ani şi mama lui Ronnie a fost condamnată la un an pentru evaziune fiscală. Pentru cel poreclit „Racheta“ începea cea mai neagră perioadă. „Timp de cinci ani, de când aveam 19 şi până la 24 de ani, totul în viaţa mea a fost haos. O luasem razna. Trebuia să merg de la o închisoare la alta, îmi pierdusem permisul, mi-era lene şi să mă spăl dimineaţa. Auzeam în cap vocea tatălui meu, care-mi spunea ce să fac, ce program să urmez, la cât să mă culc, şi eu nu făceam nimic din toate astea“, a povestit Ronnie. În 1998, a câştigat Irish Masters, dar trofeul i-a fost retras după ce a căzut testul antidoping. Pe lângă băutură, O’Sullivan se împrietenise şi cu canabisul.
A INTRAT ÎN SNOOKER-DEPRESIE
La câteva luni după ce a ieşit dintr-o clinică de recuperare, Ronnie a câştigat în 2001 Campionatul Marii Britanii pentru a treia oară. Era într-o formă de senzaţie şi toată lumea îl dădea mare favorit al Campionatului Mondial, pe care avea să-l câştige întâia oară după o finală cu John Higgins. „Lumea nu ştia că eu sufeream de fobie socială. Nu suportam să văd pe nimeni, voiam să fiu singur! Eram nefericit şi frustrat. Şi intrasem în snooker-depresie, pentru că ştiam că sunt cel mai bun, dar mă uitam cum alţii câştigă. Viaţa mea era un coşmar înaintea acelui titlu mondial. Nu voiam să socializez şi eram disperat să câştig“, spune Ronnie.
Tratamentul? Aer curat, pădure, plimbări. „E singurul loc în care mă relaxez. Când mor, vreau ca cenuşa să-mi fie împrăştiată în pădure“, le-a zis el unor jurnalişti de la ITV.
Peste trei ani, O’Sullivan câştiga din nou Campionatul Mondial, cu ajutorul tatălui său. Din închisoare, Ronnie senior l-a sunat pe Ray Reardon, fostul campion, căruia i-a cerut să-i consilieze fiul. „Racheta“ a cucerit trofeul, performanţă pe care avea să o repete de încă trei ori, în 2008, 2012 şi 2013.
Nici acum, O’Sullivan nu e vindecat complet. Înaintea turneului din acest an de la Sheffield a stat la o fermă de porci, uitând de tac şi de sportul care l-a făcut faimos.  „Am venit la Campionatul Mondial ca să mai scap de plictiseală pentru câteva săptămâni şi să plătesc şcoala copiilor mei, pentru că aveam nişte restanţe. Nu mi-a fost dor de snooker, nu ştiu dacă mai revin“, a spus englezul, lăsându-şi fanii în suspans.
Barry Hearn, actualul şef al snookerului mondial şi fost manager al „Rachetei“, l-a descris perfect. „A fost născut să joace, iar cea mai mare calitate a lui e talentul fantastic. Cea mai mare slăbiciune? Faptul că e Ronnie.“ ;

Ronnie O’Sullivan

E născut în 1975, în orăşelul Wordsley.
 La 10 ani a realizat primul break de peste 100 de puncte, 117. Acum are 678 de astfel de breakuri.
 La 14 ani a dat primul interviu, alături de tatăl său, după ce a câştigat un meci la Thames Snooker Classic. „Mi-am dat seama că e bun când m-a bătut pe mine“, a spus Ronnie senior.
 Pe când era copil, ura să meargă la şcoală. „Dacă puteam să mă las la 10 ani şi să stau doar la masa de snooker, era perfect. Nu m-a lăsat mama“.
 Tatăl său a fost închis în 1992 şi eliberat în 2010.
 A realizat de 11 ori breakul maxim, de 147 de puncte.
 De 5 ori campion mondial şi alte 25 de turnee câştigate.
 Peste 6 milioane de lire sterline a câştigat Ronnie din snooker.
 Cel poreclit „Racheta“ a realizat breakul maxim în 1997, la Mondial, în 5 minute şi 20 de secunde, record absolut.
 Idolul lui din snooker este Steve Davis: „Încercam să-l imit pe Steve în tot ceea ce făcea“.
 Are trei copii din două relaţii. Pe Jo Langley, cea care i-a dăruit doi copii, a cunoscut-o la „Narcoticii Anonimi”.

Cel mai rapid break din istoria snookerului (5 minute şi 20 de secunde, împotriva lui Mark Price, la Campionatul Mondial din 1997)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite