VIDEO 25 de ani de când România l-a făcut pe Maradona să plângă în pumni de furie. Povestea celui mai bun meci făcut de echipa naţională în toată istoria ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Azi se împlinesc 25 de ani de la cea mai frumoasă victorie din istoria naţionalei României, care a fost obţinută pe 3 iulie 1994, la Mondialul din America, împotriva Argentinei.

Meciul s-a disputat în optimile de finală, la Los Angeles, unde “tricolorii” bătuseră Columbia şi SUA în grupe. Contra Argentinei, România nu l-a putut folosi pe Florin Răducioiu, suspendat pentru două galbene. Atunci, Iordănescu a oscilat între a folosi un vârf împins de meserie, Marian Ivan sau Viorel Moldovan, sau a betona apărarea, cu perechea de stoperi Prodan – Mihali, cu Belodedici în spatele lor şi cu Gică Popescu şi Lupescu la închidere, urmând a lăsa atacul pe umerii cuplului Hagi- Ilie Dumitrescu.  A ales a doua variantă, deşi Marian Ivan, care stătea în cameră cu Hagi, fusese anunţat cu o zi înainte, că va fi titular. Selecţionerul s-a dovedit inspirat, deoarece Hagi şi Ilie Dumitrescu au decis cel mai frumos meci de la CM 1994. Sud-americanii l-au pierdut în grupe pe Diego Maradona, depistat pozitiv şi exclus pe loc din competiţie. 

hagi

La 34 de ani, El Pibe Doro reuşise să strângă în jurul lui fotbalişti cu o valoare uriaşă, de la Ruggeri, Sensini, Chamot, Redondo şi Simeone, la Caniggia, Batistuta, Balbo sau Ariel Ortega.  Diego a luat loc în tribune la meciul cu România şi a suferit cumplit pentru naţionala sa, subordonată de români. Iordănescu a mai avut o mişcare insiprată. L-a menţinut titular pe Ilie Dumitrescu, care avusese un turneu final şters, şi care în mod normal trebuia înlocuit. Ilie a deschis însă scorul din lovitură liberă. Batistuta a egalat după un penalty obţinut tot de el, după un duel cu Prodan. Ilie a punctat pentru 2-1 dintr-o pasă măiastră a lui Hagi, după care Gică a făcut 3-1, la capătul unei lecţii de contratac.  Balbo a închis tabela, la 3-2 pentru România, un success uriaş care a trimis Argentina acasă . Pe „Rose Bowl” s-a declanşat hora bucuriei şi străzile din Bucureşti şi din ţară s-au împânzit de oamenii, care trăiseră meciul cu sufletul la gură, de la mii de kilometri distanţă. Lumea s-a aruncat în fântânile de la Unirii de bucurie şi pe străzi s-a scandat iar “Iliescu minte/ Hagi preşedinte”. 

1994

Romania - Argentina 3-2 (2-1)

Au marcat: Ilie Dumitrescu (11, 18), Hagi (58)/ Batistuta (15 penalty), Balbo (73). România: Prunea - D. Petrescu, Prodan, Belodedici, Mihali, Selymes - Lupescu, Gh. Popescu, D. Munteanu - Hagi (85 Galca), I. Dumitrescu (88 Papura). Argentina: Islas - Sensini (62 Medina Bello), Caceres, Ruggeri, Chamot - Ortega, Basualdo, Simeone, Redondo - Balbo, Batistuta. 

Stadion: Rose Bowl, Pasadena Spectatori: 90,469 Arbitru: Pierluigi Pairetto (Italia) 


 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite