Vezi evoluţia performanţelor atleţilor la Jocurile Olimpice din 1896 până în prezent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
www.sport.ro | Usain Bolt vrea să-şi depăşească propriul record în proba de 100 metri la JO de la Londra
www.sport.ro | Usain Bolt vrea să-şi depăşească propriul record în proba de 100 metri la JO de la Londra

Din 1986, anul debutului Jocurilor Olimpice moderne, şi până în prezent, atleţii participanţi la întrecerile olimpice şi-au îmbunătăţit performanţele de la ediţie la ediţie. Cele mai mari progrese s-au înregistrat în probele de maraton, săritura în lungime şi aruncarea discului.

Deviza olimpică impusă de Pierre de Coubertin, „Citius, Altius, Fortius” („Mai repede, Mai sus, Mai puternic”) i-a motivat pe atleţi, care, de-a lungul timpului, şi-au depăşit limitele şi au reuşit să doboare noi recorduri olimpice cu fiecare nouă ediţie a Olimpiadei. Regimul de alimentaţie, noile tehnologii pe care le au la dispoziţie sportivii şi metodele mai eficiente de antrenament au contribuit serios la stabilirea acestor performanţe, informează CNN.

La o analiză sumară a probelor în care au fost bătute frecvent recordurile olimpice, situaţia se prezintă astfel:
- în proba de 100 de metri bărbaţi, timpii înregistraţi la prima ediţie a Jocurilor Olimpice moderne din 1896 au fost de 12 secunde, în timp ce până în 2008, la Beijing, atleţii au bătut record după record şi au ajuns la un timp sub 10 secunde. Din 1928, de când atletele au luat pentru prima dată startul în proba de 100 de metri, de la 12 secunde s-a ajuns la sub 11 secunde.

- un progres uriaş a fost făcut de maratonişti, care, de la 3 ore şi jumătate, timpul obţinut în 1904, bărbaţii au coborât la două ore la ediţia de la Beijing, în 2008.

- şi săritura în lungime a înregistrat noi recorduri. În 1896, bărbaţii săreau puţin peste şase metri, iar în 2008 au sărit peste opt metri. Femeile au ajuns de la puţin sub şase metri în 1948, până la peste şapte metri în 2208.

- proba de aruncare a discului a cunoscut o evoluţie uimitoare. Astfel, în 1896, bărbaţii aruncau 25 de metri, în timp ce în 2008 au ajuns până la aproape 75 de metri. Un progres asemănător l-au avut şi femeile.

Pe data de 27 iulie, la Londra, va debuta cea de-a XXX-a ediţie a Jocurilor Olimpice. România va avea 103 sportivi, şansele cele mai mari la medalii avându-le scrima, judoul, kaiac-canoe, canotajul, gimnastica feminină şi cea masculină.  

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite