Vedete internaționale, cumpărate de Qatar pentru a spăla imaginea Campionatului Mondial de Fotbal

0
Publicat:

Campionatul Mondial de Fotbal organizat de Qatar a fost umbrit de controversele legate de situația sumbră a drepturilor omului din țară, în special de acuzațiile de exploatare a muncitorilor imigranți și persecutarea membrilor comunității LGBTQ, scrie revista Time.  Totuși, mai multe celebrități internaționale au ales să participe la ceremonia de deschidere, iar acest lucru a atras critici referitoare la sumele de bani oferite de regimul opresiv vedetelor.

Morgan Freeman la ceremonia de deschidere a campionatului / Foto: Profimedia
Morgan Freeman la ceremonia de deschidere a campionatului / Foto: Profimedia

Înainte de primul meci de duminică, pe stadionul Al Bayt din Qatar, actorul Morgan Freeman, laureat al premiului Oscar, a avut o apariție surpriză. Actorul american a narat ceremonia alături de ambasadorul Cupei Mondiale FIFA și starul qatarez de YouTube, Ghanim Al Mufatah. „Ne-am strâns aici ca un singur mare trib”, a spus Freeman.

Cântărețul de K-pop Jung Kook din trupa BTS a fost, de asemenea, cap de afiș pentru ceremonie. El a cântat „Dreamers", o melodie care se regăsesște în coloana sonoră a Cupei Mondiale din 2022, în fața a aproximativ 60.000 de fani prezenți pe stadion și, probabil, a unei mari părți din cei 5 miliarde de telespectatori care vor urmări cel mai probabil campionatul la TV sau online.

Și David Beckham, un fost star al fotbalului, este un „ambasador" plătit pentru Qatar 2022. El a urmărit ceremonia de deschidere și primul meci al campionatului din tribune. Acesta a fost deja criticat pentru rolul pe care îl joacă în promovarea evenimentului: marele fotbalist a fost considerat cândva un idol al comunității gay, dar a semnat un contract prin care a devenit „fața Cupei Mondiale din Qatar”, potrivit Sky News.  

Unii au postat pe Twitter pentru a-și exprima consternarea față de participarea acestor celebrități. Un utilizator s-a întrebat cum pot artiștii să „cânte pentru o națiune care încalcă atât de explicit drepturile omului". Alții au numit aparițiile „dezamăgitoare" și „greșite".

Mai mulți artiști sunt așteptați să cânte pe tot parcursul festivităților din Qatar din jurul Campionatului Mondial de Fotbal, care durează o lună. La Festivalul Fanilor FIFA din parcul Al Bidda din capitala Doha, printre cei care vor participa în următoarele săptămâni se numără producătorii americani de muzică Diplo și Calvin Harris, rapper-ul jamaican Sean Paul și trupa britanică Clean Bandit.

Black Eyed Peas, J Blavin și Robbie Williams vor lua și ei parte la o serie de concerte sponsorizate de stat desfășurate în timpul Campionatului Mondial de Fotbal. Lor li se vor alătura și Jason Derulo, Nora Fatehi, Nicki Minaj, Maluma și Myriam Fares.

Williams și-a apărat decizia de a participa la spectacolul ce va avea loc la Doha Golf Club pe 8 decembrie, spunând revistei Il Venerdi că ar fi „ipocrit” dacă nu ar merge.

„Nu scuz niciun abuz al drepturilor omului de niciunde”, a spus Williams. „Dar, astea fiind spuse, dacă nu scuzăm abuzuri ale drepturilor omului niciunde, ar fi cel mai scurt tur pe care l-a văzut lumea vreodată: n-aș putea să cânt nici în propria mea bucătărie.”.

Vedete care au boicotat campionatul

În semn de protest, mai mulți sportivi, celebrități și fani din întreaga lume au promis să boicoteze Cupa Mondială, care se va desfășura între 20 noiembrie și 18 decembrie. Printre cei care au declarat că vor sta departe de turneu se numără și celebritățile muzicale britanice Dua Lipa și Rod Stewart.

În urmă cu o săptămână, Rod Stewart a dezvăluit că a refuzat să cânte la mondial din pricina faptului că în ultima perioadă Qatarul s-a confruntat cu controverse cu privire la discriminarea femeilor și a comunității LGBTQ+, iar drepturile omului nu sunt respectate.

De asemenea, el a precizat că a refuzat suma de un milion de dolari pe care voia să o ofere Qatar.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite