Un tânăr de 18 ani, marea speranță a judo-ului românesc. Darius Dobre: „O medalie olimpică, visul meu din copilărie“

0
Publicat:

Darius Dobre, un tânăr judoka de 18 ani care locuiește în orașul Ștefănești-Argeș, a reușit în această lună o performanță la vârf la nivel european.

Darius Dobre are deja mai multe performanțe internaționale FOTO arhiva personală
Darius Dobre are deja mai multe performanțe internaționale FOTO arhiva personală

Darius Dobre (18 ani), care face judo de opt ani și este legitimat acum la CSM Pitești, a obținut medalia de aur la Cupa Europei-juniori la Sarajevo, învingând pe parcurs adversari extrem de bine cotați. Anul trecut, Darius a obținut medalia de bronz la Campionatele Europene de Judo U23 din Germania.

Pentru a ajunge la acest nivel, ritmul pregătirii este foarte intens. Darius are câte două antrenamente pe zi, timp de șase zile pe săptămână, iar un antrenament durează aproximativ două ore.

Cel mai mare vis, o medalie olimpică

În finala de la Sarajevo, Darius Dobre a învins un sportiv turc ce era considerat favorit al competiției la categoria 100 de kilograme, acolo unde au concurat cei doi. Numai că Darius a răsturnat calculele hârtiei, obținând o victorie de prestigiu. Iar victoria a fost cu atât mai frumoasă pentru Darius cu cât adversarul său turc îl învinsese în trecut la două competiții.

„Pregătirea pentru Cupa Europei de la Sarajevo a început în luna ianuarie, atunci când am fost în cantonament la Poiana Brașov. Cel mai dificil adversar a fost cel din finală, un judoka turc, care m a învins la Festivalul Olimpic al Tineretului European în semifinală și în primul tur la campionatele europene de juniori de anul trecut”, a declarat Darius Dobre pentru ”Adevărul”.

Darius (al doilea din stânga), locul 1 la Cupa Europei la judo FOTO arhiva personală
Darius (al doilea din stânga), locul 1 la Cupa Europei la judo FOTO arhiva personală

Pasiunea sa pentru judo s-a născut și a prins contur pas cu pas cu ajutorul tatălui său, care l-a îndrumat spre acest sport. De altfel trebuie spus că și tatăl lui Darius Dobre a practicat judo în tinerețe.

Iar drumul spre succes și spre medalii nu este unul ușor.

„Am antrenamente șase zile pe săptămână, de căte două ori pe zi. Performanța de care sunt cel mai atașat este locul 3 la campionatele europene de tineret, performanță reușită anul trecut, când am reușit să înving adversari pe care nu mă gândeam niciodată că îi pot bate. Iar această reușită mi-a dat și foarte multă încredere de sine. Cel mai mare vis al meu este o medalie olimpică, visul meu din copilărie, și nu mă las până nu îmi voi îndeplini visul”, mărturisește Darius Dobre.

România a avut reprezentanți la judo la zece ediții ale Jocurilor Olimpice până acum. Iar la masculin, România a obținut două medalii olimpice de bronz, ambele la Jocurile Olimpice Los Angeles 1984, prin Mircea Frătică și Mihai Cioc.

Și, la cât de bine evoluează Darius Dobre pas cu pas, nu este deloc exclus ca la Jocurile Olimpice din 2028 să fie unul dintre medaliați. Mai ales că peste patru ani Jocurile Olimpice vor fi tot la Los Angeles, acolo unde judo-ul românesc masculin a obținut singurele medalii de până acum.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite