UEFA avertizează: ţările care vor să încheie competiţiile prematur riscă excluderea din cupele europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UEFA lansează un apel către campionatele europene FOTO Arhivă personală/Facebook
UEFA lansează un apel către campionatele europene FOTO Arhivă personală/Facebook

După ce toate marile campionate de fotbal au fost suspendate, pe motiv de evitare a răspândirii coronavirusului la nivel global, au apărut cazuri de ţări care iau în calcul să declare deja încheiat sezonul actual.

UEFA nu vede cu ochi buni acest lucru, punctând că aceasta este abia ultima variantă, pe care ţările ar trebui să o ia în cacul. Mai mult, forul continental avertizează că acele ţări care declară final campioantul, fără ca acesta să se încheie pe teren, riscă excluderea din cupele europene. 

De altfel, Belgia a anunţat deja finalizarea competiţiei interne, declarându-şi campioana.
În ceea ce priveşte planul de reluare al competiţiilor, potrivit unui plan adoptat de UEFA, perioada vizată este jumătatea lunii mai, în cel mai optimist scenariu. 

Mesajul comunicat de UEFA

„Stoparea definitivă a competiţiilor ar trebui să fie chiar ultima variantă la care se poate recurge, doar după eventuala confirmare că nicio alternativă de calendar nu ar permite finalizarea sezonului. Finalizarea prematură va aduce îndoieli cu privire la îndeplinirea condiţiilor legate de participarea ţării respective în cupele europene, câtă vreme aceasta este determinată de rezultatul sportiv obţinut la încheierea unui sezon complet de competiţie internă. (...) UEFA întăreşte poziţia specificând că îşi rezervă dreptul de a evalua dreptul cluburilor de participare în competiţiile europene în acord cu regulamentele în materie”, este mesajul celor de la UEFA, potrivit Federaţiei Române de Fotbal.

Forul european mizează în comunicarea sa, în acest context, pe idei precum încurajarea de a acţiona la nivel „european, ca o familie unită” şi de a „permite tuturor competiţiilor naţionale şi continentale să încheie sezonul potrivit formatului lor, pe teren, şi cu recompensarea sportivă a cluburilor pe baza rezultatelor obţinute, până la epuizarea tuturor posibilităţilor în acest sens şi câtă vreme există soluţii regulamentare, operaţionale şi de planificare”.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite