Ucrainenii descriu România ca-n „Vestul Sălbatic“: meciul de la Euro 2024, precedat de texte acide

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România – Ucraina (ora 16.00, Pro TV) e meciul care va deschide a 4-a zi de la Campionatul European. Va fi, probabil, și cel mai echilibrat duel, în condițiile în care, în celelalte două partide, Belgia – Slovacia (19.00) și Austria – Franța (22.00), există câte o favorită clară.

Ucrainencele vor lua cu asalt tribunele arenei de la Munchen. FOTO: Facebook
Ucrainencele vor lua cu asalt tribunele arenei de la Munchen. FOTO: Facebook

În ceea ce privește România – Ucraina, rezultatele tricolorilor de dinaintea acestui meci au creat un val de pesimism în țară, după cum Adevărul a arătat aici. Paradoxal însă, această situație poate deveni un atu pentru noi, explicația fiind oferită aici.

Până să vedem cum se va derula România – Ucraina pe teren, ar fi de de remarcat că jurnaliștii lor au evidențiat tot ce e mai rău legat de fotbalul nostru. Începând cu atmosfera toxică, dominantă pe plan intern. Potrivit gsp.ro, într-un articol tăios apărut pe ua-football.com, cei de aici au descris fotbalul românesc ca-n Vestul Sălbatic, remarcând scandalurile interminabile de la noi, dar și jignirile care curg pe bandă.

Într-un alt articol, preluat de Digi Sport de pe sport.ua, jurnaliștii acestui site s-au referit strict la capacitatea fotbalistică a naționalei României și au remarcat că tricolorii de acum sunt foarte departe de nivelul generațiilor care au încântat înaintea lor.

Ce au scris ucrainenii de la ua-football.com?

*Atmosfera în fotbalul românesc e întotdeauna nebună, de nesuportat. Declarațiile ascuțite, chiar ofensatoare, sunt normale. Jurnaliștii, experții, foștii și actualii jucători și antrenori, președinții cluburilor, oficialii federației, toți latră unii la alții, creând un haos general. Și toți la un loc latră la echipa națională, amintind constant de Generația de Aur.

*La turneul major anterior, echipa națională a României era condusă de legendarul Angel Iordănescu. La Euro 2024, ștafeta a fost preluată de fiul său, Edward. Multe voci răutăcioase spun că a primit această șansă doar datorită legăturilor de sânge. Dar Edi, care a împlinit 46 de ani ieri, a demonstrat deja că e un antrenor complet independent. Și vrea să dovedească asta în continuare.

*Componența actuală a echipei naționale a României e foarte slabă. Sunt cei mai slabi din anii '70. E numită <<Naționala jucătorilor din Serie B și a mercenarilor din Orientul Mijlociu>>. Jucătorii fie evoluează în campionatul României prea mult timp, fie caută salarii mari în Asia și nu sunt mental pregătiți pentru Europa.

Ce au scris cei de la sport.ua?

*În preliminariile Euro 2024, România a câștigat o grupă din care au mai făcut parte Elveția, Israel, Belarus, Kosovo și Andorra și a terminat neînvinsă (6 victorii, 4 egaluri).

*Cel mai bun rezultat al României la turneele finale a fost înregistrat la Euro 2000, sferturile de finală. Pe lângă acesta, <<puii>> au mai participat la alte 4 Campionate Europene și niciodată n-au reușit să treacă de grupe. Interesant e că <<Băieții din Carpați>> s-au calificat la primul lor Campionat European sub comanda lui Mircea Lucescu, cel care își începea cariera la acea vreme.

*Forța liniei defensive a tricolorilor e de notorietate: în preliminarii, România a primit doar 5 goluri. Un mare merit îl are Horațiu Moldovan, care în acest an a devenit portarul lui Atletico Madrid. De remarcat e și Radu Drăgușin, care știe să-și țină adversarii la respect. Stanciu, Alibec și Mihăilă au marcat câte 3 goluri fiecare în preliminarii. Din lot face parte și Ianis, fiul legendarului fotbalist român Gheorghe Hagi.

*E clar că naționala României poate fi învinsă, dar n-ar trebui să o subestimăm. În preliminarii, echipa lui Edi Iordănescu a fost criticată pentru stilul de joc bazat, în mare parte, pe improvizații. Chiar și așa, tricolorii au reușit rezultatul scontat și au câștigat grupa detașat.

Reporterul „Adevărul“, Paul Cirican, un jurnalist cu peste două decenii de experiență, prezent la mai multe competiții majore de-a lungul anilor, va transmite din Germania. De acolo, va realiza reportaje și va urmări parcursul tricolorilor la turneul final.

Când și unde joacă România la Euro 2024, în grupa E

*17 iunie: ROMÂNIA – Ucraina (Munchen, 16.00), Belgia – Slovacia (Frankfurt, 19.00)

*21 iunie: Slovacia – Ucraina (Dusseldorf, 16.00)

*22 iunie: Belgia – ROMÂNIA (Koln, 22.00)

*26 iunie: Slovacia – ROMÂNIA (Frankfurt, 19.00), Ucraina – Belgia (Stuttgart, 19.00)

Se califică în faza optimilor de finală primele două clasate din fiecare grupă, plus cele mai bune patru locuri trei din toate cele șase grupe Euro 2024.

Pro TV, Pro Arena și platforma VOYO transmit Campionatul European din Germania. Echipa de comentatori va fi formată din Cristian Pintea, Ion Alexandru, Mihai Dedu și Andrei Grecu.

Lotul României

*Portari: Niță (Gaziantep), H. Moldovan (Atletico Madrid), Târnovanu (FCSB)

*Fundași: Rațiu (Rayo Vallecano), Mogoș (CFR Cluj), Drăgușin (Tottenham), Racovițan (Rakow), Rus (Pafos), Nedelcearu (Palermo), Burcă (Al-Okhdood), Bancu (Universitatea Craiova)

*Mijlocași: Sorescu (Gaziantep), M. Marin (Pisa), Cicâldău (Konyaspor), R. Marin (Empoli), Stanciu (Damac), Șut (FCSB), Olaru (FCSB), Man (Parma), Mihăilă (Parma), I. Hagi (Alaves), Coman (FCSB)

*Atacanți: Drăguș (Gaziantep), Pușcaș (Bari), Alibec (Muaither), Bîrligea (CFR Cluj)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite