Tenisul fără certificat de vaccinare, o încântare: Australia salută revenirea lui Djokovici

0
Publicat:

„Noua normalitate“, fluturată cu mare satisfacție în fața publicului de iubitorii de restricții, cu oamenii împărțiți în categorii, în funcție de statutul lor vaccinal, a rezistat un an. Din fericire!

Novak Djokovici, revenire triumfală în Australia, după un 2022 de coșmar. FOTO: Arhiva Adevărul
Novak Djokovici, revenire triumfală în Australia, după un 2022 de coșmar. FOTO: Arhiva Adevărul

Pare șocant acum, când ne uităm înapoi, dar, anul trecut, pe vremea asta, ultimul lucru care conta la Australian Open era tenisul! Pentru că discuția era, aproape exclusiv, despre cazul Djokovici. Sârbul a fost, pur și simplu, stigmatizat pentru refuzul serurilor disponibile împotriva COVID-19. Și, culmea ironiei, după ce a fost expulzat din Australia, pe terenurile din cadrul complexului „Melbourne Park“ au început să apară cazurile de COVID-19! Pentru că, neavând suficiente teste, australienii au fost copleșiți de valul de infectări, apărut după renunțarea la politica „Zero COVID“.

Astăzi, doar amintirile au rămas după acest horror de prost gust, care a fost Australian Open 2022. În „Țara Cangurilor“, restricțiile pandemice au fost ridicate, în totalitate, certificatul de vaccinare a fost eliminat, iar organizatorii au anunțat că cine are COVID-19, chiar poate să joace în turneu, atâta timp cât starea fizică îi va permite acest lucru!

„A fost o mizerie ce s-a întâmplat“

În acest context schimbat radical, Novak Djokovici (Serbia, 35 de ani, 5 ATP) s-a întors în Australia. Triumfal! Pentru că, săptămâna trecută, a câștigat turneul de la Adelaide, iar apoi, la sosirea la Melbourne, a fost primit pe covorul roșu, la propriu, de organizatori.

Acum, sârbul, cu nouă trofee de Australian Open în palmares – deține recordul all-time la acest capitol – e văzut drept mare favorit pe tabloul masculin. Nole își va începe parcursul, la Melbourne, cu un meci cu spaniolul Roberto Carballes Baena (29 de ani, 75 ATP).

Justine Henin a analizat Australian Open 2023 pentru Eurosport.
Justine Henin a analizat Australian Open 2023 pentru Eurosport.

Lui Novak îi e foame! El e, după părerea mea, la fel ca în multe alte turnee de Grand Slam, favoritul copleșitor. În ultimii ani, rareori am văzut la vreun alt jucător această foame de a câștiga. Dar, de data aceasta, există și dorința de a se răzbuna, pentru că, ultimele 18 luni, au fost foarte dure cu el, din diferite motive. A fost căutarea Calendar Slam-ului pe care l-a ratat la ultimul pas, în 2021. Apoi, a fost mizeria de la Australian Open de anul trecut. Decizia de a nu se vaccina a însemnat că a trebuit să nu joace. A fost o alegere personală, evident, pe care nu putem decât să o respectăm. A făcut alegeri puternice și a acceptat consecințele pe care le-au avut asupra lui. Când a putut să fie prezent în competiții, a fost foarte, foarte bun și foarte puternic“, a spus Justine Henin (40 de ani), o legendă vie a tenisului, pentru Eurosport.

Organizatorii fac scut în jurul lui Nole

Fosta ocupantă a locului 1 mondial, cu șapte Grand Slam-uri în palmares, Justine Henin e convinsă că Djokovici va fi bine primit, la Melbourne, după ce, anul trecut, a fost crucificat de mulți localnici.

Novak e foarte apreciat acolo pentru că a câștigat de atâtea ori, la Melbourne, și pentru că îi place să joace acolo. Întotdeauna a avut o legătură bună cu publicul australian, un public foarte respectuos, care vrea să vadă cei mai buni jucători prezenți. Prin urmare, va avea sprijinul fanilor. L-a avut deja în Adelaide și îl va avea în Melbourne, nu există nicio îndoială“, a spus belgianca pentru Eurosport.

Craig Tiley, director Australian Open
Craig Tiley, director Australian Open

Iar directorul Australian Open, Craig Tiley, a avertizat că cine își va propune să-l șicaneze pe Djokovici, din prea mare dragoste pentru vaccinul COVID-19, va fi poftit în afara arenei. „Am vorbit cu Nole puțin, săptămâna trecută, și s-a bucurat de timpul petrecut în sudul Australiei. Fanii noștri se numără printre cei mai educați din lume. Ei apreciază calitatea. Sunt convins că și fanii din Melbourne, așa cum s-a întâmplat în Adelaide, vor fi la fel de buni. Totuși, dacă vor oameni în tribune, care vor deranja bucuria celorlalți spectatori, vor fi dați afară! Nu-i vrem prin preajmă. Pot sta afară sau îi vom da noi afară“, a spus Tiley în presa australiană.

Nick Kyrgios a criticat vehement acel fiasco al vaccinării de anul trecut, la Australian Open.
Nick Kyrgios a criticat vehement acel fiasco al vaccinării de anul trecut, la Australian Open.

„E cel mai bun din lume“

Și Nick Kyrgios (27 de ani, 21 ATP), un mare susținător al lui Djokovici încă de anul trecut, a salutat revenirea sârbului la Australian Open.

E sănătos, pregătit să joace și să ofere un spectacol aparte pentru fanii noștri. Suntem foarte fericiți că e alături de noi. Ascultați, Novak e cel mai bun din lume, după părerea mea! Mă bucur că îl vom avea, din nou, aici, pentru a arăta ce mare jucător de tenis e. Rafa (n.r. – Rafael Nadal) va câștiga Roland Garros, iar Djokovici va câștiga Wimbledon, dacă nu-l opresc eu (râde). Djokovici e atât de bun, încât nu mi-l pot imagina pierzând la Australian Open sau US Open, dacă cineva nu-și ridică nivelul de joc“, a declarat cel mai bine clasat jucător australian din ierarhia ATP.

Eurosport va transmite Australian Open, între 16 și 29 ianuarie.

Cele mai mari premii din istorie

*Câștigător: 1.998.278

*Finalist: 1.091.496

*Semifinale: 621.313

*Sferturi: 372.956

*Optimi: 227.199

*Turul III: 153.095

*Turul II: 106.698

*Turul I: 71.367

Sumele sunt exprimate în dolari americani.

Cinci românce pe tabloul principal

*Irina Begu (28 WTA) – Saisai Zheng (Fără clasament)

*Sorana Cîrstea (43 WTA) – Yulia Putintseva (51 WTA)

*Ana Bogdan (61 WTA) – Anna Bondar (79 WTA)

*Jaqueline Cristian (143 WTA) – Jessica Pegula (3 WTA)

*Patricia Țig (790 WTA) – Shuai Zhang (24 WTA)

Marii absenți de la Australian Open 2023

*Carlos Alcaraz (1 ATP) – Accidentat

*Gael Monfils (83 ATP) – Accidentat

*Simona Halep (12 WTA) – Suspendată provizoriu pentru dopaj

*Naomi Osaka (47 WTA) – Însărcinată

*Venus Williams (658 WTA) – Accidentată

Va fi, de asemenea, prima ediție a turneului după retragerea din activitate a unor nume sonore, precum Roger Federer, Serena Williams și Ashleigh Barty, ultima fiind deținătoarea trofeului, după triumful de anul trecut.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite