Sunt staruri, câştigă milioane de euro, dar ratează Mondialul. Cel mai bun „11“ lăsat acasă de către selecţioneri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până miercuri, toate naţionalele calificate şi-au anunţat loturile pentru turneul final din Brazilia. Arbeloa, Isco, Nasri sau Tevez sunt doar câţiva jucători de top care n-au fost selecţionaţi, din diverse motive, deşi n-au probleme medicale. Dacă-l punem în poartă şi pe Valdes, accidentat, se poate alcătui o echipă extrem de puternică.

Cei mai mulţi selecţioneri au dat publicităţii un lot lărgit, de 30 de jucători, lista finală, cu 23 de nume, urmând să fie trimisă către FIFA până la 2 iunie. Trei zile mai târziu, listele complete vor fi publicate pe site-ul competiţiei.  

Mondialul din Brazilia se apropie cu paşi repezi. În ultimele zile, destule staruri din fotbalul mondial au stat cu sufletul la gură, interesate de ce le rezervă viitorul apropiat: fie o vacanţă exotică, fie o prezenţă la turneul final. Şi destui jucători de top au aflat că vor urmări Mondialul doar la TV. 

Adevărul“ a trecut în revistă surprizele din loturile primelor 10 favorite la câştigarea titlului mondial. 

Brazilia

Luiz Felipe Scolari n-a prea stat mult pe gânduri. Selecţionerul principalei favorite la ridicarea trofeului pe13 iunie, la Rio de Janeiro, a numit direct lotul final, de 23 de jucători. Tipic fotbalului spectacol brazilian, Scolari s-a axat mult pe atacanţi (5) şi a ales o echipă cu destui tineri. A renunţat la şapte jucători care au făcut parte din lotul cu care a câştigat anul trecut Cupa Confederaţiilor, printre care Jádson, Diego Cavalieri sau Filipe Luís. Antrenorul cu care Brazilia a luat titlul mondial în 2002 nu i-a ales pe veteranii Kaká, Ronaldinho sau Lucas Leiva, dar nici pe Pato sau Moura. Absenţa ultimului din lotul de Mondiale e considerată o surpriză de către presa din „Ţara Cafelei“, fiind vorba despre un jucător tânăr, care evoluează la PSG.

Argentina

A doua favorită a lăsat acasă câteva nume grele, care nu se regăsesc pe lista provizională de 30 de nume, a lui Alejandro Sabella. Cel mai mare este cel al lui Carlos Tevez, atacantul care a marcat 19 goluri în campionatul italian, în actualul sezon, două peste Higuain. Fostul jucător al Realului, acum la Napoli, va evolua însă la CM. În cazul lui Tevez au contat însă productivitatea sa scăzută la naţională (13 goluri în 62 de meciuri) şi, mai ales, faptul că nu se înţelege cu Messi. Argentina însă are destule „guri de foc“ în avanposturi, pe lângă cei enumeraţi mai sus în lot fiind prezenţi şi Aguero, Lavezzi sau Palacio. În afara lui Tevez, o altă absenţă care a surprins este cea a lui Javier Pastore, mijlocaşul ofensiv al lui PSG. 

Spania

Vicente del Bosque şi-a anunţat şi el lotul provizoriu, de 30 de jucători, din care nu fac parte însă doi jucători de la Real, tânărul Isco, căruia Ancelotti nu i-a prea dat şanse în acest sezon şi nici pe Arbeloa, care are un titlu mondial (2010) şi două europene (2008, 2012) cu „Furia Roja“. Pe listă a intrat însă naturalizatul Diego Costa, golgheterul lui Atletico. 

Franţa

O veritabilă „bombă“ a fost neconvocarea lui Samir Nasri, la doar câteva zile după ce excentricul mijlocaş câştigase titlul în Anglia, cu Manchester City. Pentru Didier Deschamps au contat însă foarte mult problemele de disciplină ale lui Samir, care la Euro 2012 l-a înjurat pe un ziarist, dar şi faptul că n-a acceptat să fie rezervă. Deşi Nasri a acceptat rezonabil absenţa din avionul de Brazilia, nu în acelaşi stil a reacţionat Abidal. Fundaşul stânga  plecat în vara trecută de la Barcelona la Monaco pentru a fi titular, cu speranţe la participarea la Mondialul din 2014, n-a prins lotul lui Deschamps. 

Italia 

Cea mai mare supriză a fost neconvocarea lui Gilardino, care a avut un sezon destul de bun la Genoa (15 goluri în 36 de meciuri). Gruparea italiană era atât de sigură de prezenţa atacantului său în Brazilia, încât l-a felicitat pe contul oficial de Twitter al clubului, cu câteva ore înainte de Prandelli să anunţe că Gila NU e pe lista sa. Ulterior, mesajul a fost şters. Stephan El Shaarawy şi Daniel Osvaldo sunt alţi atacanţi care nu l-au convins pe Prandelli. 

În loturile Germaniei, Belgiei, Uruguayului, Olandei şi Portugaliei, alte favorite la titlu, nu sunt absenţe notabile, cu excepţia unor jucători accidentaţi sau nerefăcuţi, precum Strootman (Olanda) sau Mario Gomez (Germania). 

Cel mai bun „11“ care nu ajunge la CM

(3-4-3): Valdes (accidentat) – Arbeloa, Abidal, Gael Clichy – Samir Nasri, Philippe Coutinho, Isco, Ronaldinho – Tevez, Gomez, Osvaldo

Cote pariuri câştigarea CM

Brazilia 3,75

Argentina 5,5

Germania 6,5

Spania 7,5

Belgia 19

Franţa 23

Uruguay 26

Italia 26

Olanda 29

Portugalia 29

COLUMBIA

Falcao, în lotul lărgit, deşi e accidentat

Selecţionerul Columbiei, argentinianul José Nestor Pekeman, a decis să-l treacă pe lista lărgită, de 30 de jucători, şi pe golgheterul Radamel Falcao (28 de ani), în ciuda faptului că „El Tigre“, care are 20 de goluri în 51 de meciuri la naţională, este accidentat. Atacantul de la Monaco a suferit o ruptură de ligament încrucişat anterior la o partidă din Cupa Franţei, pe 22 ianuarie, a fost operat şi de atunci n-a mai jucat niciun meci. Columbienii speră însă într-o recuperare miraculoasă a golgheterului până la ora începerii turneului. 

Vezi şi

TOATE loturile anunţate pentru Campionatul Mondial din Brazilia

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite