Strategie de scucces în Liga 1: Astra şi-a făcut echipă transferând jucători liberi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Astra Giurgiu este surpriza actualei ediţii de campionat. FOTO Cosmin Iftode/Rpressport
Astra Giurgiu este surpriza actualei ediţii de campionat. FOTO Cosmin Iftode/Rpressport

După ani de zile în care a aruncat cu banii pe fereastră, Ioan Niculae are motive de mulţumire. Astra are o echipă redutabilă, neînvinsă de când s-a mutat de la Ploieşti la Giurgiu şi ameninţă poziţia Stelei din fruntea clasamentului.

Toate acestea, în sezonul în care cel mai bogat român a renunţat la investiţiile arogante, în favoarea celor cu cap. O analiză, marca "Adevărul", a lotului vice-campioanei de toamnă arată că actuala Astra s-a format din jucători liberi de contract şi din fotbalişti pe care s-au dat bani puţini.


Vamă a schimbat strategia
Spre exemplu, dintre cei 12 fotbalişti aduşi în vară, numai doi au fost transferaţi pe bani de la echipele la care erau. Enache a costat 150.000 de euro, sumă virată către Mioveni, iar Ivanovski 100.000 de euro, bani care au ajuns la un club din Polonia, de care aparţinea fotbalistul. Pentru restul s-a mers pe sistemul plăţii către impresari şi a primei de instalare pentru fotbalist. Zambianul Tembo, fost la Basel, a fost o afacere de 80.000 de euro către agentul său, Mihai Joiţa, şi 100.000 de euro, banii lui la semnarea contractului valabil până în 2016. Promotorul acestei strategii a fost preşedintele Dinu Gheorghe şi probabil, de aceea după conflictul deschis dintre el şi fostul antrenor, Gigi Mulţescu, patronul a ales să meargă pe mâna conducătorului şi să sacrifice tehnicianul.

Tot Vamă i-a adus la echipă şi pe Ben Djemia, Melinte şi Di Stefano, care jucau în România, sub formă de împrumut de la alte echipe. El i-a luat pe primii doi de la Petrolul, tratând cu Red Star (Franţa) şi Palermo (Italia) şi pe ultimul de la FC Braşov, via Union San Felipe (Chile). Un alt fotbalist transferat de fostul preşedinte al Rapidului este Andrei Mureşan. Acesta evoluase în Azerbaidjan, la Khazar Lankaran, iar Astra a obţinut semnătura lui încă din returul campionatului trecut, când antrenor era Mircea Rednic, cel care îl dusese în 2010 pe Mureşan la azeri.


Lotul Craiova, via Piţurcă
Trei dintre titularii Astrei sunt foşti fotbalişti de bază ai Universităţii Craiova, formaţie care nu s-a ales cu nimic de pe urma plecării lui Găman, Bărboianu şi Lung.  Ei au intrat într-o tranzacţie mediată de Victor Piţurcă şi Victor Becali, care au primit în jur de un milion de euro pentru 50 % din proprietatea jucătorilor. Piţi avea de luat bani de la Mititelu, i-a luat pe Găman şi pe Bărboianu, în virtutea unei clauze din contract, şi după ce i-a dus o jumătate de sezon la Dinamo i-a orientat către Astra. Acolo a ajuns şi Silviu Lung jr, pe filiera fraţilor Becali, care-i impresariază.

image

Buduru a transferat de la Farul
Până să se destrame Craiova, Astra a profitat de criza declanşată în 2009 la Farul, după retragerea patronului Gheorghe Bosânceanu. Petre Buduru, constănţean dar preşedinte la Astra, a adus la Ploieşti un lot de cinci jucători, profitând de datoriile pe care Farul le avea faţă de ei, datorii pe care le-a achitat clubul, pe atunci prahovean.  Dintre fotbaliştii aduşi atunci la echipă mai sunt acum Măţel şi Fatai. Un caz mai special îl reprezintă şi cel al noului lider din teren, Constantin Budescu, autor a şase goluri în 11 meciuri jucate. Budescu era cel mai bun fotbalist al Petrolului, dar în 2010, când Primăria din Ploieşti a preluat echipa fanion a oraşului, foştii acţionari l-au vândut la Astra pe 200.000 de euro.  

Bani puţini şi pentru antrenori
Astra a început sezonul cu Bogdan Stelea pe bancă, dar acesta a fost demis după patru etape, din cauza egalului de acasă cu CS Severin. În locul lui a fost numit Mulţescu, care n-a rezistat decât zece etape, după care secundul Valentin Sinescu a devenit interimar. Stelea şi Mulţescu aveau câte 6.000 de euro pe lună, în vreme ce Sinescu câştigă 10.000 de lei lunar. Spre deosebire de ei, Mihai Stoichiţă, antrenor la Astra acum două sezoane, era plătit cu 200.000 de euro pe an.  

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite