Sportul, în poziţia „ghiocel“ în faţa Chinei. Arsenal adoptă modelul NBA după un mesaj dur postat de Mesut Ozil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mesut Ozil i-a deranjat pe chinezi, dar şi pe oamenii de la clubul său.
Mesut Ozil i-a deranjat pe chinezi, dar şi pe oamenii de la clubul său.

Arsenal a emis un comunicat prin care se dezice de mesajele critice la adresa Chinei postate pe reţelele de socializare de către starul său din linia de mijloc, Mesut Ozil.

Pentru că are interese financiare importante în China, inclusiv un lanţ de restaurante tematice, Arsenal nu s-a simţit deloc confortabil când unul dintre starurile de pe Emirates a vorbit despre persecuţia populaţiei Uigyhur (n.r. - minoritate de origine turcă) în regiunea Xinjiang din China. Jucătorul german cu origini turce a cerut, de asemenea, comunităţii musulmane să se implice mai mult în acest caz, totul - printr-o postare pe Instagram care a stârnit valuri.

Clubul la care Mesut Ozil activează din septembrie 2013 a reacţionat, încercând să limiteze pagubele produse de mesajul fotbalistului, pe o piaţă financiară importantă pentru ei, care are un istoric al măsurilor luate împotriva cluburilor sportive care iau poziţie într-o cauză sau alta.

Astfel, într-o ţară în care accesul la reţelele de socializare obişnuite pentru europeni şi americani este restricţionat, Arsenal li s-a adresat chinezilor pe cea mai populară platformă locală - Wiebo, declarându-se apolitică.

Având în vedere comentariile făcute de Mesut Ozil pe reţelele de socializare, Arsenal este obligată să aducă o clarificare: acel mesaj reprezintă un punct de vedere personal al lui Mesut Ozil. Ca club de fotbal, Arsenal rămâne loial principiului său de a rămâne neutru în ceea ce priveşte chestiunile de ordin politic“, a transmis Arsenal, potrivit „The Guardian“.

  • Premier League a vândut drepturile de televizare în China pentru 700 milioane de dolari în baza unui contract pe trei ani, potrivit publicaţiei „South China Morning Post“.
  • Peste 10 milioane de membri ai comunităţii Uigyhur trăiesc în provincia Xinjang, iar un milion dintre aceştia au fost trimişi în tabere de detenţie în ultimii ani.
  • Mesut Ozil ajunsese în mijlocul unui alt conflict cu iz politic, în 2018, când şi-a arătat sprijinul pentru controversatul preşedinte al Turciei, Erdogan, fotografiindu-se alături de el.  

Cazul NBA: scuze mari cât China

NBA-ul a intrat în alertă în luna octombrie, când directorul general al unuia dintre cluburile aflate sub umbrela sa,  Houston Rockets, şi-a exprimat sprijinul pe reţelele de socializare pentru protestatarii pro-democraţie de la Hong Kong.

Cel mai puternic campionat de baschet din lume, cu o piaţă de desfacere importantă în China, a declarat atunci că „regretă amarnic comentariile insensibile ale directorului Daryl Morey“ care ar fi lezat „sentimentele a milioane de oameni din China“.

Houston Rockets a pierdut, aproape instantaneu, finanţarea din China, iar televiziunea Tencent, care are un contract de 1,5 miliarde de dolari cu NBA, a anunţat că va boicota meciurile echipei.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite