Simona Halep la Miami. „Ucigaşa de epitete” e prima în 2015 şi l-a mai depăşit la un capitol pe Ilie Năstase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Simona Halep a câştigat turneul carierei la Indian Wells, şi-a adăugat în cont 900.000  de dolari şi e peste Serena Williams în clasamentul pe 2015.

Barierele continuă să se aplece în faţa Simonei Halep, al cărei început de sezon e marcat de un şir incredibil de succese.

Simona Halep a câştigat meciul cu Jelena Jankovici de la Indian Wells, la capătul unei finale care a depăşit două ore şi jumătate. N-a fost chiar cel mai strălucit joc al româncei, dar la fel ca-n precedentele victorii cu tenismena din Serbia, Simona s-a impus în trei seturi, 2-6, 7-5, 6-4, şi a dovedit că e mai puternică mental în momentele cheie.
Atitudinea e până la urmă cuvântul definitoriu al parcursului Simonei Halep. În primul rând, tenismena din Constanţa a început turneul zdruncinată de sinuciderea vărului său, însă a preferat să rămână în turneul californian. Apoi, să reţinem mottoul ei de la acest turneu:  „Mi-am promis că nu o să mai cedeză niciodată un meci fără să lupt, cum s-a întâmplat cu Makarova la Australian Open”. Şi chiar aşa a fost. Indiferent că a jucat mai bine sau mai prost, că a fost condusă de oponentă sau nu, Halep nu a renunţat să creadă în şansa ei până nu a auzit cuvintele magice: game, set, meci!

Indian Wells, un trofeu cu greutate: 17 kilograme

Iar cu atitudinea potrivită, cu multe antrenamente şi talentul adiacent, Simona poate muta „munţii” din loc. În mare, cam asta s-a întâmplat în 2015.

1.Trofeul de la Indian Wells e cel mai greu, la propriu şi la figurat. Simona n-a putut să ţină deasupra capului cupa, ce a părut creată special pentru Serena Williams. Doar ea ar fi putut să o ridice! E un trofeu cu greutate şi pentru că face parte din categoria Premier Mandatory, adică vine imediat după Grand Slamuri. Halep câştigase doar turnee de Premier 5 (Doha şi Dubai) sau de categorie inferioară.

2. A fost al treilea succes al anului din 2015 pentru Simona Halep, după Shenzen şi Dubai, iar victoria din California a plasat-o pe româncă pe primul loc în Road to Singpore, clasamentul care trimite primele opt tenismene ale anului la Turneul Campioanelor. Halep le-a lăsat în urmă pe Serena Williams şi pe Maria Şarapova.

3. În 2015, Halep are un palmares incredibil: 21-2. A fost învinsă doar de Ekaterina Makarova, la Australian Open, şi a mai pierdut un meci în FedCup, cu Garbine Muguruza la Galaţi. Doar două jucătoare din circuitul feminin mai au 20 de victorii în WTA în acest sezon, Karolina Pliskova şi Timea Bacsinszky, ambele bătute de Halep.

4. Simona a jucat şase meciuri de trei seturi în 2015 şi le-a câştigat pe toate. Încă o bilă albă  la capitolul „mental”, cel care face diferenţa în tenis în cazul jucătorilor oarecum apropiaţi ca valoare.

5. Şi banii sunt importanţi: 900.000 de dolari a câştigat Simona Halep pentru succesul de la Indian Wells, ridicându-şi cifra totală a câştigurilor din tenis la peste 8,4 milioane. Nu e rău deloc pentru o tipă de 23 de ani!

Indian Wells este cel mai important turneu din cariera mea şi nu îl voi uita niciodată. Simona Halep, locul 3 WTA Am jucat aproape trei ore, aproape nu mai puteam ţine ritmul. Simona a fost absolut fantastică Jelena Jankovici, locul 17 WTA

Se apropie de Şarapova

Simona Halep a mai aşezat 1000 de puncte în clasamentul WTA, s-a distanţat de Petra Kvitova şi s-a apropiat de Maria Şarapova. În cazul în care ajunge în finală la Miami, iar rusoaica pierde din primele meciuri, Halep o poate depăşi pe Masha! 

Şarapova a ajuns în finală anul trecut la Miami, fiind învinsă de Serena Williams, care are şi ea de apărat 1000 de puncte. Halep nu a participat anul trecut la turneul de pe coasta de est a Americii, deci nu are nicio presiune. În acest moment, top 5 WTA arată astfel:

1. Serena Williams (SUA) 9.982 puncte
2. Maria Şarapova (Rusia) 8.270
3. Simona Halep (România) 7.181
4. Petra Kvitova (Cehia) 6.275
5. Caroline Wozniacki (Danemarca) 4.770.

De ce sunt şanse mici ca Halep şi Bouchard să joace în disputa Canada - România

Serena, pe traseul ei şi la Miami

Simona Halep va juca  vineri în turul doi al turneului de la Miami, care e tot din categoria Premier Mandatory. Românca o va întâlni pe Nicole Vadisova, din Cehia, sau o jucătoare venită din calificări. Apoi, pe traseul ei mai apar, teoretic, Camila Giorgi (turul trei), Azarenka sau Jankovici (optimi), Bouchard (sferturi), Serena Williams (semifinale). Ar fi interesantă o semifinală cu Serena, după ce americanca a spus „pas” unei confruntări la Indian Wells. La Miami sunt prezente cam toate româncele, iar Monica Niculescu ar putea juca din nou în turul doi împotriva Serenei Williams, după ce i-a făcut zile grele la Indian Wells!

Cât de accidentată e Serena? Se reface la plajă, cu o revistă

I-a depăşit pe Năstase şi pe Spârlea

Simona Halep a devenit primul român care triumfă la Indian Wells, “al cincilea Grand Slam” cum i se spune. Finale au mai jucat Ilie Năstase şi Irina Spârlea, dar ambii au pierdut. 

L-a pus pe Ioniţă în ipostaze jenante

Un merit la succesul Simonei îl are şi antrenorul Victor Ioniţă. Chemat la amrginea terenului de Halep, Ioniţă a găsit la fiecare partidă cuvintele potrivite şi a reuşit să-şi menţină calmul, deşi a fost muştruluit de jucătoarea de 23 de ani. Mai întâi, în meciul cu Suarez Navarro, Simona Halep i-a reproşat antrenorului că nu a auzit mai multe încurajări din colţul său. Scena s-a repetat şi pe parcursul finalei cu Jankovici:

Victor Ioniţă.”Este doar un joc de poziţionare, nu mai e nici dreapta, de rever... E vorba de cine stă mai aproape de linie şi să dicteze punctul. Asta vreau să faci, să stai cu picioarele pe linie",
Simona Halep: “Asta vrei tu să fac eu? Mişto!Şi eu vreau să mă încurajaţi mai tare, să ţipaţi acolo, că ăştia ţipă de sunt doar ei pe stadion. E greu, dar, mă rog, e OK. E în regulă!
Victor Ioniţă: Mingea aia care îţi vine lob... Fă un pas înapoi, dacă vezi că nu o simţi... Ori o iei mai repede puţin, ori las-o să se ridice, să dai direcţie. Nu te mai baga în ea aşa. Daca te bagi, o iei când e foarte sus, OK? Şi hai... picioare, picioare şi crede!".

Şi Jankovici s-a contrat cu antrenorul

Pe parcursul setului al doilea dintre Jelena Jankovici şi Simona halep, sârboaica a avut-o de mai multe ori în mână pe româncă, iar la 5-4 a servit pentru meci. Jankovici şi-a chemat şi ea antrenorul la margine, căruia i-a cerut “cheia” pentru a închide meciul: !Sunt speriată! Stai aici şi spune-mi ceva! Fă să pară uşor. E uşor de spus, dar greu de făcut. Nu pot respire, sunt nervoasă!”. Din fericire, Chip Brooks nu a gosit cuvitnele potrivite, iar Jankovici nu a putut să câştige finala, deşi s-a aflat la un moment dat (5-4 şi 30-30, în setul doi) la doar două puncte de victorie.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite