Scandalul Ungariei Mari, faza comunicatelor: Maghiarii atacă virulent Federația Română

0
Publicat:

Cazul afișării hărții Ungariei Mari a pornit de la o aprobare invocată de unguri din partea UEFA. Care, ulterior, s-a dovedit că nici n-a existat. Pentru că forul de la Nyon a subliniat acest lucru, atât într-o comunicare internă cu Federația Română de Fotbal, cât și într-un răspuns trimis la o solicitare a ziarului „Adevărul“.

Sándor Csányi, președintele Federației Maghiare de Fotbal (MLSZ)
Sándor Csányi, președintele Federației Maghiare de Fotbal (MLSZ)

În ciuda acestor precizări, venite pe toate canalele posibile, Federația de la Budapesta insistă: harta Ungariei Mari poate fi afișată la meciuri, cât timp conturul colorat nu conține mesaje / sloganuri. Aceasta a fost poziția maghiarilor ieri și continuă să fie poziția lor și astăzi, când federația lor a publicat un nou comunicat de presă pe această temă.

Ce a precizat Federația Maghiară de Fotbal?

*Evaluând poziția scrisă a UEFA și FARE (n.r. – rețea creată pentru a contracara discriminările în fotbalul european) și având în vedere situația, MLSZ (n.r. – Federația Maghiară de Fotbal) a luat decizia că harta istorică a Ungariei, fără texte și simboluri clare sau ascunse, nu face obiectul procedurilor disciplinare și, prin urmare, permite introducerea steagurilor în conformitate cu prevederile federației.

*Pe 20 martie, MLSZ a oferit informații detaliate și exacte despre cele de mai sus: însă, din păcate, situația a fost greșit înțeleasă și greșit interpretată în unele cazuri. Așa că repetăm, e o decizie a MLSZ. Noi n-am susținut și nici nu pretindem acum că UEFA a permis sau a interzis, în mod specific, introducerea steagurilor.

*Totodată, MLSZ consideră, în lumina declarațiilor scrise ale celor două organizații, că poziția federației n-a fost nici contestată, nici infirmată de aceste organizații. Prin urmare, federația va permite afișarea steagurilor în conformitate cu condițiile stipulate în stadion pentru următoarele două meciuri.

*Considerăm că deciziile de mai sus sunt clare, bine întemeiate și respectă regulile. Din cunoștințele noastre, doar Federația Română de Fotbal (FRF) a interpretat faptele din propriul punct de vedere, într-un mod unilateral și probabil cu informații limitate. A atacat în mod nejustificat decizia MLSZ.

*La rândul său, MLSZ consideră corectă cooperarea cu federația din România și ne vom strădui, în continuare, să menținem relații bune și pe viitor, dar e clar că intervenția FRF e neautorizată și nefondată. De aceea, am informat printr-o scrisoare că, în acest caz, nu e de competența federației din România să evalueze și să comunice decizia luată de MLSZ

*În sfârșit, insistăm: MLSZ a evaluat atent declarația celor două organizații internaționale (n.r. – UEFA și FARE) și a luat decizia responsabilă în propria sa autoritate cu care dorește să-și exprime respectul pentru unitatea sutelor de mii de fani maghiari care trăiesc în multe țări. Vom permite intrarea pe stadion a steagurilor care nu conțin mesaje rasiste și de excludere.

SportPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite