Şansa i-a zâmbit la 70 de ani: ce a spus „Il Luce“ după cel mai norocos meci din carieră şi de ce s-a plâns iar de arbitraj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Lucescu (dreapta). FOTO: Guliver / GettyImages
Mircea Lucescu (dreapta). FOTO: Guliver / GettyImages

Mircea Lucescu a câştigat cam tot ce se putea ca antrenor la nivel de cluburi, însă după ce i s-a întâmplat marţi se poate lăuda că a bifat o premieră şi la vârsta de 70 de ani: a realizat o performanţă importantă datorită şansei.

Până la returul cu Rapid Viena, Şahtior Doneţk avusese un parcurs impecabil în preliminariile Ligii Campionilor: trei meciuri, două victorii, un egal, patru goluri marcate, nici unul încasat. 

Iar pe lângă acest bilanţ solid, „minerii“ bifaseră şi o victorie, în deplasare, cu Rapid Viena (1-0), aşa că accederea în grupele Ligii părea o formalitate în manşa secundă.

O formalitate despre care ai fi pariat că a şi fost rezolvată, după numai zece minute de la startul returului. Marlos, marcator şi la Viena, a punctat pentru Şahtior, ridicând scorul la 2-0 la general. În doar nouă minute însă, Schaub (13) şi Hofmann (22) au redus publicul de la Lvov la tăcere, punctând pentru 2-1! Gladkiy a făcut însă 2-2 (27), scor de calificare pentru Şahtior.

După pauză, nu s-a jucat mai nimic şi părea că elevii lui Mircea Lucescu stăpânesc situaţia. Paradoxal, eliminarea căpitanului oaspeţilor, Sonnleitner (88), i-a transformat pe austrieci într-o trupă de kamikaze şi le-a turnat plumb în ghete ucrainenilor. Austria Viena s-a năpustit în atac în inferioritate numerică, iar Berici a ratat singur din mijlocul careului (89), pentru ca, în minutul 90+5, Prosenik să lovească bara, după o gafă monumentală a portarului Piatov!

S-a terminat 2-2, rezultatul care a consemnat a 10-a calificare a „minerilor“ în grupele Ligii Campionilor sub comanda lui „Il Luce“. De această dată însă, norocul şi nu tactica românului s-a dovedit a fi principala „armă“ a celor de la Şahtior.

S-a plâns iar de arbitraj

Spre lauda sa, Lucescu a admis, la Dolce Sport, că echipa sa n-a obţinut o calificare meritată, ci mai degrabă una norocoasă.

„În toată cariera mea de antrenor n-am mai avut un asemenea noroc. Finalul a fost incredibil. I-am felicitat pe jucători pentru calificare şi pentru prima repriză. A doua parte a fost dezastruoasă. Cred că pe jucători i-a apucat teama şi au început să paseze doar la portar“, a explicat „Il Luce“.

Din păcate, n-a putut să se abţină şi a arătat, ca de obicei, cu degetul spre brigada de arbitri, deşi, de-a lungul meciului, pe reluări s-au văzut şi greşeli care au favorizat Şahtior. „A fost ofsaid la golul din lovitură liberă. Erau doi jucători în faţa portarului. Păi, începem toţi să punem jucători în faţa portarului ca să nu poată interveni?“, a fost greşeala semnalată de antrenorul român.

Liga Campionilor, play-off

Marţi

DINAMO ZAGREB - Skenderbeu 4-1 (2-1 în tur)

La gazde, Alex Măţel a rămas pe banca de rezerve.

MALMO - Celtic 2-0 (2-3 în tur)

MACCABI TEL AVIV - FC Basel 1-1 (2-2 în tur)

Monaco - VALENCIA 2-1 (1-3 în tur)

ŞAHTIOR DONEŢK – Rapid Vienna 2-2 (1-0 în tur)

*Echipele scrise cu majuscule s-au calificat în grupele Ligii Campionilor

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite